Expertisecentrum beroepsziekten van de baan

beroepsziekten, szw

Het expertisecentrum voor beroepsziekten komt er niet. Het plan van minister Asscher van SZW is op het laatste moment tegengehouden door werkgevers. Het expertisecentrum had de procedure  die een zieke werknemer moet doorlopen om een schadevergoeding te krijgen moeten vergemakkelijken. VNO-NCW en MKB-Nederland menen dat het aantal zaken waarin moeilijk tot een oplossing wordt gekomen, de oprichting van een nieuw instituut niet rechtvaardigt.

 

‘Wij zien veel meer in verbetering van de uitvoering door bestaande instituten en procedures. Zoals een gespecialiseerde rechter die beter is toegerust om in zaken de juiste informatie boven tafel te krijgen,’ zeggen de werkgeversverenigingen tegen Trouw. Teleurstellend, stelt minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer: ‘“Er is nu een ongelijke verhouding tussen werknemer en meestal de verzekeraar. Slachtoffers claimen hierdoor vaak geen schadevergoeding of stoppen voortijdig met het proces. De rekening komt dan uiteindelijk bij het slachtoffer en de samenleving terecht en niet bij de veroorzaker.’

 

Lange procedure voor rechter

Het proces dat werknemers dus voorlopig moeten blijven doorlopen als ze een schadevergoeding van hun werkgever willen, duurt erg lang en is duur. Dat komt doordat de rechter stapels rapporten moet bestuderen. Die rapporten zijn geschreven door deskundigen die de werknemer bijstaan en deskundigen die het bedrijf bijstaan. Daarin staat vaak tegenstrijdige informatie, waardoor de rechter vaak niks met de rapporten kan. Het expertisecentrum had als onafhankelijk onderzoeksorgaan een adviserende rol kunnen spelen om zo het werk voor de rechter te versimpelen.

 

Bijval FNV

Behalve Asscher is ook vakbond FNV zeer teleurgesteld. ‘We hebben er lang samen over gepraat, het ministerie heeft steeds overleg met VNO-NCW. De werkgevers hebben nooit gezegd dat ze tegen zo’n instituut zijn. Rapporten hierover zijn zelfs aangepast aan hun wensen, en nu doen ze plots niet meer mee,” zegt directeur Rik van Steenbergen van de FNV. Hoe dan ook heft Asscher nu besloten niet meer door te gaan met het instituut, wegens een gebrek aan draagvlak. In plaats daarvan gaat hij nadenken over ene goed alternatief voor het expertisecentrum.

 

Bron: Trouw

 

Beleid en overheid