Veel ongevallen met machines

Ongevallen met machines komen veel voor. Jaarlijks gebeuren er ongeveer 425 ernstige ongevallen in Nederland. 22% van alle ernstige ongevallen zijn ongevallen waarbij iemand in contact komt met de bewegende delen van een machine. Maar wat is het verhaal achter zo’n ongeval?

Ongelukken met machines
Analyse van de ongevallen met machines laat zien dat de meeste ongelukken (58%) gebeuren bij het bedienen van een machine. 16% van alle ongelukken vindt plaats bij het losmaken of deblokkeren van een machine, 11% bij het schoonmaken van een machine en 9% bij het uitvoeren van onderhoud aan een machine.

Verstrikt raken in een machine
Een voorbeeld van een recent ongeluk: een vrouw werkt in de spoelkeuken van een horecagelegenheid. Tijdens het werk komt ze met haar haren in een vaatwasmachine terecht. Ze raak ernstig gewond en overlijdt enkele dagen later aan haar verwondingen.

Uit cijfers blijkt dat 94% van de ongevallen met machines de fysieke afscherming een belangrijke rol speelt. Die is niet aanwezig of wordt niet (goed) gebruikt. Daarnaast is in de helft van de gevallen het slachtoffer zich niet bewust van de gevarenzone. Of het slachtoffer is zich hier wel van bewust, maar kan dit door bijvoorbeeld verlies van lichaamsbalans niet voorkomen. In de periode 1998-2009 raakte bij 261 ongevallen – net als in het voorbeeld – kleding of haar verstrikt in de machine en bij 221 ongevallen werd het slachtoffer in de machine getrokken door een (poets)lap.

Rol van de werkgever
Het is de verantwoordelijkheid van een werkgever om ervoor te zorgen dat mensen hun taken goed kunnen uitvoeren. In dit geval betekent dit dat de werkgever bijvoorbeeld zorgt voor een goed werkende fysieke afscherming en dat de werkgever aandacht besteed aan de risico’s van werken in de gevaarzone van machines. Risicobewustzijn is van groot belang. Medewerkers weten wat de risico’s zijn en hoe belangrijk het is dat zij de fysieke afscherming ook daadwerkelijk (op een goede manier) gebruiken.

Ongevalsinformatie
De informatie over ongevallen met machines komt uit een grote database: Storybuilder. Daarin staan gegevens over bijna 25.000 ernstige ongevallen. In factsheets over verschillende typen ongevallen kun je lezen wat ‘het verhaal’ achter zo’n ongeval is. Wat is er gebeurd? Waar, hoe en waarom ging het mis?
Storybuilder is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de verschillende analisten ongevallen op eenzelfde manier analyseren. Maar ook om de vastgelegde informatie te raadplegen en hiervan te kunnen leren.

Hier kun je lezen hoe Storybuilder werkt.

Bron: Arbo online/RIVM

 

De praktijk