Ziekteverzuim vaak geen medische oorzaak

oorzaak ziekteverzuim, medisch, nvab, werkstress, stress, werkdruk

Zeventig tot negentig procent van het ziekteverzuim heeft géén medische oorzaak. Dat is de aanname van de NVAB op basis van spreekkamerervaringen. De meeste werknemers zouden zich afmelden vanwege spanningen thuis of op het werk.

 

De beroepsvereniging trekt volgens een artikel in De Volkskrant aan de bel omdat er volgens haar steeds minder oog is voor preventie, terwijl een groot deel van het aantal ziekmeldingen voorkomen had kunnen worden. De NVAB constateert dat veel werkgevers én werknemers onvoldoende open staan voor gesprekken over problemen op het werk en daarbuiten. Volgens de bedrijfsartsen dan het creëren van een open bedrijfscultuur zelfs leiden tot de helft minder ziekmeldingen; het percentage ligt nu op 4%.

 

Meer investeren

NVAB-voorzitter Jurriaan Penders voegt daaraan toe dat organisaties meer zouden moeten investeren in gezondheidsbevordering en arbeidsomstandighedenzorg. Volgens hem gebeurt er momenteel precies het omgekeerde: 'Gaven werkgevers vijftien jaar geleden gemiddeld per medewerker nog tachtig euro per jaar uit aan preventief arbeidsverzuim, nu is dat niet meer dan een tientje.'


Geen bedrog

Thea Hulleman, directielid van arbodienst Zorg van de Zaak stelt in hetzelfde artikel dat werknemers die zich ziekmelden om niet-medische redenen niet direct de boel belazeren. ‘Vrijwel niemand kiest er bewust voor om thuis te blijven. Maar mensen kunnen letterlijk ziek worden van niet-medische problemen, zoals relatieproblemen, schulden, moeilijkheden op het werk.'

 

Verschil in cijfers

Overigens zijn de meeste arbodienstverleners in Nederland het niet eens met het percentage dat de NVAB noemt. Volgens hen ligt het percentage wat betreft ziekteverzuim om niet-medische redenen niet op zeventig tot tachtig procent, maar op vijftig procent.

 

 

Duurzame inzetbaarheid