Wat is sociale veiligheid?

Deze indeling maakt alleen onderscheid in interne en externe plegers. Bij incidenten spelen vaak ook andere mensen een rol: getuigen, meelopers met de pleger, slachtoffers of mensen die zich van het geheel afzijdig houden.


Arbeidsrecht en strafrecht

Strafrecht
Je vraagt je natuurlijk af waarom dat onderscheid in lichamelijk of psychisch geweld en andere vormen van sociale onveiligheid of geweld nodig is. Dit heeft met juridische consequenties te maken. Wanneer er sprake is van fysiek geweld kan de pleger (lees: verdachte) in ons rechtssysteem vervolgd worden, indien sprake is van een strafbaar feit omschreven in het Wetboek van Strafrecht. Het slachtoffer kan aangifte doen bij de politie en de pleger kan vervolgd, veroordeeld en gestraft worden. Afhankelijk van de aard en ernst van het gepleegde strafbare feit wordt door de rechter de straf bepaald. Het maakt niet uit of de dader een collega is of een klant.

Arbeidsrecht
Dit alles staat nog los van wat de werkgever kan doen tegen de pleger van geweld op het werk. Ongeacht of er (tevens) sprake is van het plegen van een strafbaar feit vallen alle zaken van sociale onveiligheid onder de verantwoordelijkheid van de werkgever...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Algemeen sociale veiligheid