CNV eist inzage capaciteit Inspectie SZW

Wet- en Regelgeving
Nieuwsartikel

Het CNV wil meer te weten komen over de capaciteit van de Inspectie SZW. De vakbond heeft daarom een verzoek aan minister Lodewijk Asscher van SZW gestuurd om inzage in de papieren te krijgen.

De papieren die het CNV wil inzien betreffen uitvoeringstoetsen. Dat zijn toetsen waarmee de Inspectie SZW nagaat of een nieuwe wet of regeling uitvoerbaar is en hoeveel inspectiecapaciteit er nodig is om hem te kunnen handhaven.

Waarom geheim?
In juist dat onderdeel heeft het CNV extra veel interesse, omdat ze naar eigen zeggen aan alle kanten merkt dat er meer inspectiecapaciteit nodig is. 'We willen precies weten wat de inspectie zelf zegt over de capaciteit die nodig is om arbeidswetten goed te kunnen uitvoeren. Ik zie niet in waarom die informatie geheim zou moeten zijn,’ zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen.

WOB als sterker geschut
'Kijk alleen maar naar de forse stijging van het aantal dodelijke arbeidsongevallen in de eerste helft van 2016: een stijging van 56 procent, ofwel van 26 dodelijke ongevallen, naar 42,’ aldusLimmen. Volgens hem weigert het CNV vooralsnog de opgevraagde documenten openbaar te maken. Daarom heeft hij minister Asscher op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) verzocht de toetsen wél openbaar te maken.

Bron: CNV

Lees meer op overzichtspagina RI&E