‘Tekort aan inspecteurs zorgwekkend’

Beleid en overheid
Nieuwsartikel
Inspectie SZW, CNV

Er moeten zeker 160 inspecteurs worden aangesteld bij de Inspectie SZW, anders is de situatie niet houdbaar. Dat zegt CNV naar aanleiding van het stijgende aantal ongevallen op het werk. De vakbond vindt dat er teveel onveilige werksituaties zijn en waarschuwt over de situatie bij de Inspectie SZW, daar is door bezuinigingen een flink tekort op inspecteurs.
 
De vakbond krijgt steeds meer berichten over misstanden op de werkvloer. Er zijn te weinig inspecteurs om controles uit te voeren. ‘Het betekent dat mensen in Nederland steeds minder veilig kunnen werken. Er komen steeds meer meldingen van foute situaties binnen,’ zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen tegen BNR Nieuwsradio.
 
Miljoenen nodig voor meer inspecteurs
Minister Asscher is op de hoogte dat het aantal ongelukken toeneemt. De verwachting is dat de Inspectie volgend jaar nog meer bedrijfsongevallen moet onderzoeken. Of de 160 extra inspecteurs die daarvoor nodig zijn ook daadwerkelijk komen, is maar de vraag. Asscher heeft 5 miljoen uitgetrokken voor 35 extra inspecteurs, maar mocht het aantal inspecteurs toch verhoogd worden naar 160 dan kost dat bijna 10 keer zoveel.
 
Bijval van D66
Steven van Weyenberg, kamerlid voor D66, heeft na eerdere alarmsignalen van het CNV een motie ingediend om de inspectie te verbeteren. Ook hij is nog niet tevreden: 'We kunnen als politiek wel mooie strenge wetten maken, maar als we niet kunnen toezien op de naleving, slaan we de plank mis. Er moet meer capaciteit vrijkomen. Er moeten structureel miljoenen bij, zeker vijf tot tien per jaar.'
 
Bron: BNR Nieuwsradio

Lees meer op overzichtspagina Preventie