FNV: Inspectie SZW zit zelf óók fout

Beleid en overheid
Nieuwsartikel
FNV, inspecteur

De Inspectie heeft haar zaken zelf niet op orde. Dat is volgens de FNV de conclusie van een intern onderzoek dat door de inspectie zelf is uitgevoerd. Volgens de vakbond hebben de inspecteurs te vaak te maken met werkdruk, agressie en geweld. Bovendien zouden de inspecteurs onvoldoende worden getraind en is de inspectiedienst onderbemand.

De Inspectie SZW geeft aan dat er inderdaad vorig jaar een intern onderzoek is geweest, maar weigert vooralsnog de resultaten bekend te maken. Ook CNV heeft haar bedenkingen over de werkomstandigheden van de inspectie. De vakbond stuurde onlangs een WOB-verzoek in bij minister Asscher, zodat het geheime rapport alsnog openbaar kan worden. Op die manier zou duidelijk kunnen worden of er voldoende capaciteit is om het uitvoeren van arbeidswetten over onder meer veiligheid en werkdruk goed te controleren.
 
‘Wij staan onder aan de Europese ranglijst’
Volgens de internationale organisatie voor arbeidsomstandigheden ILO moet er in een modern industrieel land voor iedere 10.000 werknemers één arbeidsinspecteur zijn. ‘Nederland onderschrijft die afspraak. Maar er is hier maar één inspecteur op ongeveer 30.000 werknemers. Wij staan onder aan de Europese ranglijst’, zegt Wim van Veelen, beleidsmedewerker arbeidsomstandigheden bij de FNV tegen de NOS. Volgens hem valt het tekort aan inspecteurs te wijten aan bezuinigingen, waardoor er veel regiokantoren zijn verdwenen. ‘Inspecteurs zijn nu een soort zzp'ers, die steeds een eigen afweging moeten maken: leg ik wel of niet een boete op. Aan iedere boete kleeft zeven uur administratief werk. Daar hebben inspecteurs eigenlijk geen tijd voor. De werkdruk is door deze omstandigheden veel te hoog." Minister Asscher laat in een reactie weten dat het aantal inspecteurs op termijn zeker moet toenemen, maar "dat zal het volgende kabinet moeten regelen’.
 
Bron: NOS

Lees meer op overzichtspagina Preventie