Jaarplan Arbeidsinspectie 2022 onder de loep: gezond en veilig werk

De Arbeidsinspectie zet behalve inspecties met communicatie en druk op ketens ook andere interventies in om haar doelen te bereiken.

Het einde van 2021 betekent tevens het einde van de Inspectie SZW, aangezien deze vanaf 1 januari 2022 verder gaat als de Nederlandse Arbeidsinspectie. Begin december berichtten wij over het jaarplan Arbeidsinspectie 2022. Sommige onderwerpen uit het jaarplan vragen om meer toelichting. In dit artikel leggen wij het terugdringen van ongezond en onveilig werk onder de loep.

In het kader van gezond en veilig werk gaat de Nederlandse Arbeidsinspectie verder met de levensloopbenadering. Na de young professionals in 2019, ouders met jonge kinderen in 2020 en mantelzorgers dit jaar is er in 2022 aandacht voor 55-plussers. De vraag daarbij is in hoeverre werkgevers met hun arbobeleid ervoor zorgen dat de duurzame inzetbaarheid groter wordt.

Risicogestuurde inspecties

Wanneer de Arbeidsinspectie onveilige en ongezonde situaties aantreft, naar aanleiding van klachten of signalen of door risicogestuurde inspecties, dan wordt daartegen opgetreden. De Arbeidsinspectie zet behalve inspecties met communicatie en druk op ketens ook andere interventies in om haar doelen te bereiken. Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en discriminatie op de arbeidsmarkt blijven belangrijke aandachtsgebieden.

Het komende jaar zal de Arbeidsinspectie aandacht schenken aan leiderschap en cultuur binnen organisaties. Leiderschap en cultuur kunnen een verklarende factor zijn voor het al dan niet hebben van een goed arbobeleid. De Arbeidsinspectie maakt daarbij gebruik van de cultuurscan PSA. In de sector sociale werkvoorzieningsbedrijven gaat de Inspectie ten aanzien van intern ongewenst gedrag en discriminatie samen met de betrokken stakeholders de achterliggende oorzaken onderzoeken en een aanpak ontwikkelen om deze in een aantal jaren aan te pakken. Het doel is daarbij ook effect te bereiken bij werkgevers waar de Arbeidsinspectie niet ter plaatse inspecteert.

Gevaarlijke stoffen

Het streven is om bedrijven, die werken met gevaarlijke stoffen, de risico’s te laten beheersen om zware ongevallen en gezondheidsschade bij werknemers te voorkomen. De Arbeidsinspectie legt daarbij de nadruk op stoffen die leiden tot de meeste ziektelast, denk aan een ziekte zoals kanker en aan longaandoeningen. Omdat veel bedrijven uit onwetendheid de regelgeving ten aanzien van gevaarlijke stoffen niet naleven, zet de Inspectie in op het versterken van de kennis en het vergroten van het bewustzijn van de risico’s.

In 2022 gaat de Inspectie actief inspecteren op het gebruik van de juiste beheersmaatregelen bij blootstelling aan dieselmotorenemissie en een inspectieproject uitvoeren bij gieterijen en smelterijen. In die branche is de blootstelling aan gevaarlijke stoffen, waaronder CMR-stoffen zoals zware metalen, zeer divers. Uit een eerdere verkenning is gebleken dat blootstelling onvoldoende wordt beheerst.

Bron: Nederlandse Arbeidsinspectie

Beleid en overheid