Politieke aandacht voor preventie longziekte

Beleid en overheid
Nieuwsartikel
werkgerelateerde longziekte, beroepsziekten

De politieke partijen SP, CDA, PVV, 50PLUS en PvdA gaan beroepslongziekten op de politieke agenda zetten. Dat doen ze naar aanleiding van de petitie die het Longfonds en de Long Alliantie Nederland eind november aanboden om meer draagvlak te genereren voor een integrale preventieve aanpak voor werk-gerelateerde longziekten.
 
Uit recent onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) blijkt dat er jaarlijks 2000 mensen sterven als gevolg van beroepslongziekten. De longziekten in het werkveld kunnen volgens het Longfonds en de Long Alliantie Nederland worden voorkomen door werkgevers en werknemers goed voor te lichten over gezond werken en de risico's van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
 
De voorgestelde maatregelen
Zo is het volgens de organisaties nodig dat werknemers op hun beroepsopleidingen de juiste werkmethode aanleren. Ook moet er een systematische screening van werknemers die met stoffen werken plaatsvinden, om beginnende klachten vroegtijdig op te sporen. Daarnaast moet er in de gezondheidszorg meer aandacht komen voor beroepsziekten en moet er worden geïnvesteerd in (cijfermatig) inzicht, zodat in de toekomst misstanden kunnen voorkomen.
 
Bron: Longfonds, LAN

Lees meer op overzichtspagina Preventie