2016 rampjaar veiligheid bouw

inspectie szw

Op de Nederlandse bouwplaatsen hebben zich vorig jaar 470 ernstige ongelukken voorgedaan. Daarbij vielen in totaal zestien doden. Hieruit blijkt dat de bouwsector in 2016 een stuk onveiliger is geworden. Dat zegt Cobouw op basis van nog niet geopenbaarde cijfers van de Inspectie SZW.

 

De cijfers van de arbeidsinspectie maken ondubbelzinnig duidelijk dat de bouw in 2016 een stuk onveiliger is geworden. Het aantal ernstige ongevallen – ongevallen waarbij een of meerdere slachtoffers vielen - steeg met bijna 11 procent; het aantal dodelijke slachtoffers nam zelfs met 77 procent toe. Volgens de inspectie is de stijging van het aantal ongelukken een gevolg van de toename in het aantal uitzendkrachten, zzp’ers en buitenlandse werkkrachten in de bouw.

 

Één verantwoordelijke

‘We zien op de bouwplaatsen dat er steeds meer bouwvakkers rondlopen waarvoor niet duidelijk is geregeld wie er voor hun veiligheid verantwoordelijk is. Ook ontbreken goede samenwerkingafspraken tussen de partijen,’ zegt de inspectie in het rapport. De inspectie wil volgens Cobouw dat er op drukke bouwplaatsen één iemand wordt aangewezen die controle heeft over de totale veiligheid op de werkplek. In de huidige Arbowet staat deze regel nog niet beschreven.

 

Opheffing Arbouw

Volgens Cobouw staat de stijging van het aantal ongevallen in lijn met het besluit van werkgevers- en werknemers organisaties om het gezamenlijk gefinancierde veiligheidsinstituut Arbouw op te heffen.

Veiligheidsdeskundigen noemden dat besluit anderhalf jaar geleden al onverstandig, aangezien wetten niet nog strenger konden en machines niet nog veiliger konden gemaakt. Zodoende vonden de deskundigen dat gedragsveranderingen binnen de bouw onontbeerlijk waren voor de verbetering van de veiligheid op de werkplek. Arbouw had daaraan volgens hen bij kunnen dragen.

 

Bron: Cobouw

De praktijk