Asbest Eurogrit kan worden opgeruimd

asbest, staalgrit

Het asbesthoudend staalgrit waaraan werknemers worden blootgesteld kan verantwoord worden opgeruimd. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde onderzoek ‘Blootstelling van werknemers tijdens het opruimen van staalgrit’ van de Inspectie SZW in samenwerking met TNO, waarin het grit wordt ingedeeld in de laagste schadelijke klasse: risicoklasse 1.

Het gaat om al het straalgrit dat Eurogrit sinds mei 2015 op de markt heeft gebracht. Vorige maand werd bekend dat het Eurogrit van Sobelco een geringe hoeveelheid asbest bevat en hierdoor bij zo’n honderdveertig afnemers werd teruggeroepen. Naar aanleiding hiervan maakten werknemers en omwonenden zich zorgen over mogelijke risico’s. Sindsdien werken de Inspectie SZW, Inspectie Leefomgeving en Transport en de Omgevingsdiensten nauw samen om de nodige maatregelen te treffen en bij een aantal bedrijven inspecties uit te voeren.

Maatregelen
Al het straalgrit dat ongebruikt is en nog aanwezig is zal worden verwijderd door Eurogrit. Zij krijgen hierover informatie van het bedrijf zelf. Bedrijven moeten het gebruikte Eurogrit dat geïnfecteerd is met asbest wel zelf afvoeren.

Onderzoek
Uit de metingen van TNO blijkt verder dat tijdens het ‘droog’ vegen of scheppen van straalgrit, er kans is op inademing van schadelijke stofdeeltjes en asbestvezels. Om ervoor te zorgen dat het opruimproces veilig verloopt dient het staalgrit continue nat te worden gemaakt en daarna te worden opgezogen met een industriële stofzuiger. Hiervoor wordt een speciale werkwijze gehanteerd.

Bron: Inspectie SZW

De praktijk