Bodycams moeten maaltijdbezorgers meer veiligheid bieden

De berovingen hebben veel impact op de jonge slachtoffers. De buit bij maaltijdbezorgers zonder contanten op zak bestaat uit de telefoon van de bezorgers of de bestelling die zij op dat moment bij zich hebben.

Utrechtse bezorgers van een landelijke pizzabezorgservice worden voor ruim vier maanden met bodycams uitgerust. Pilots in Nijmegen en Rotterdam wezen uit dat de maaltijdbezorgers zich door de camera’s veiliger voelen. Ook is het een effectief middel tegen overvallers gebleken. 

Ondanks dat in coronatijd het aantal overvallen op maaltijdkoeriers is gedaald, gaan het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de gemeente Utrecht zich samen met de maaltijdbezorgservice inzetten voor de veiligheid van de meestal jonge werknemers.

Emotionele schade

De berovingen hebben veel impact op de jonge slachtoffers. De buit bij maaltijdbezorgers zonder contanten op zak bestaat uit de telefoon van de bezorgers of de bestelling die zij op dat moment bij zich hebben. De financiële schade is tegenwoordig minder groot, maar de emotionele schade voor slachtoffers blijft.

Bij de pizzabezorgservice zijn de bodycams onderdeel van een breder veiligheidsprogramma met als doel de veiligheid in en om de winkels te verhogen. De winkels zijn vaker cash free en de bezorgers hebben geen contant geld meer op zak. Dat is nog niet algemeen bekend bij overvallers. Met de bodycams voelen de maaltijdbezorgers zich een stuk veiliger.

Veiligheidstraining

De bezorgers krijgen de bodycams na een speciale veiligheidstraining. Ze zetten de camera's pas aan wanneer ze het gevoel hebben in een onveilige situatie terecht te komen. De opgenomen beelden worden door de Particuliere Alarmcentrale uitgekeken en beoordeeld. Als het noodzakelijk is, stuurt de Alarmcentrale het materiaal direct door naar de meldkamer van de politie.

Klanten worden op de hoogte gesteld van de camera's. Beelden blijven maximaal 28 dagen bewaard en worden dan verwijderd, tenzij het Openbaar Ministerie de opnames voor een strafrechtelijk onderzoek heeft opgevraagd.

Bron: Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

De praktijk