Bouwvakkers werken ondanks kou

fnv, cnv, bouwvakers

Ondanks de extreem lage temperaturen van deze week, werd er op veel bouwplaatsen volop gewerkt. FNV Bouw en CNV Vakmensen kregen hierover veel klachten van werknemers. Vooral  zzp’ers en uitzendkrachten werden door hun meerdere aan het werk gezet.

Normaalgesproken krijgen bouwvakkers bij een gevoelstemperatuur van 6 graden Celsius. Ten minste, als de werkgever of opdrachtgever geen bescherming als extra dikke kleding of verwarming kan bieden.

Tegen de regels
In de cao staat vast dat werkgevers werknemers bij zo’n lage  gevoelstemperatuur hoe dan ook niet mogen dwingen om te werken. Toch komen veel bedrijven deze afspraken niet na, zeggen FNV en CNV. Zij kregen de afgelopen week tientallen meldingen van bouwvakkers die toch aan de bak moesten. De Inspectie SZW heeft ook klachten gekregen, maar die waren niet zo ernstig dat er een onderzoek wordt ingesteld.

Onderkoeling en bevroren tenen
Zameny Menso van FNV zegt tegen het Algemeen Dagblad dat de druk van de bedrijven voortkomt uit de knijpende deadlines voor het opleveren van nieuwbouwprojecten. ‘Er móét doorgewerkt worden,’ zegt ze. ‘Als je nee zegt, dan word je gezien als lastig. Vooral zzp’ers voelen zich gedwongen om door te gaan.’ Gijs Lokhorst van CNV voegt eraan toe dat het aantal klachten in de loop van de week wel is afgenomen. Tocht blijft hij waarschuwen: ‘Vrieskou kan leiden tot ernstige onderkoeling, bevroren vingers en tenen, en zelfs in extreme gevallen tot arbeidsongeschiktheid.’

Uurtje in, uurtje uit
Bouwend Nederland is het met de vakbonden eens dat het met deze kou onverantwoordelijk is om mensen buiten te laten werken. Werkgevers zouden er daarom meestal voor kiezen om de werknemers niet volledig vrij te geven, maar de werkzaamheden te veranderen. Zo wordt het werk wanneer het kan binnen uitgevoerd. ‘Uurtje buiten, uurtje binnen om weer op te warmen", licht de woordvoerder toe.  

Bron: AD

 

De praktijk