De meest gelezen artikelen van 2023

Vuurwerk

Wat is het afgelopen jaar de meest geraadpleegde informatie op onze website? Met stip op nummer 1 staat het artikel 'Hoe verloopt een onderzoek naar een dodelijk arbeidsongeval?' 
Dat je als preventiemedewerker, arbocoördinator en HR manager met een breed scala aan onderwerpen te maken hebt, blijkt wel uit de gehele top 5: thuiswerken, grensoverschrijdend gedrag, zelfroosteren, WIA-uitkering en dodelijke ongevallen.

5. Thuiswerken: wat zijn de regels?

Thuiswerken

Door: Nicole Pikkemaat

We werken steeds vaker vanuit huis of vanuit een andere plek buiten het bedrijf. In de Arbowetgeving wordt dit plaatsonafhankelijk werken genoemd. Hierover is een aparte passage opgenomen in het Arbobesluit (Arbobesluit, afdeling 10, art. 1.43 t/m 1.53), omdat er andere en op een aantal vlakken soepelere arboregels gelden dan voor vaste werkplekken. De werkgever moet wel zorgen dat de medewerker gezond en veilig zijn werk kan doen. Een aantal zaken moeten daarom juist extra (goed) geregeld worden.

4. Grensoverschrijdend gedrag: wat zijn de juridische kaders?

grensoverschrijdend gedrag

Door: Joost Knaap

De berichtgeving over het televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD) heeft (opnieuw) de spotlights gezet op grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dergelijke misstanden komen steeds vaker naar buiten; andere voorbeelden betreffen The Voice of Holland, Ajax, D’66 en NOS Studio Sport. Maar hoe zit dat juridisch: wat ben je verplicht als werkgever, welke maatregelen kun je nemen en wat zijn de mogelijke consequenties als je in gebreke blijft? 

3. Zelfroosteren: een gezonde trend?

Zelfroosteren

Door: Nicole Pikkemaat

Flexibilisering is een sleutelwoord wanneer je spreekt over moderne sociale verhoudingen in organisaties. Flexibel werken hoort daarbij. Werken wanneer het de werknemer of het bedrijf uitkomt. De ultieme vorm daarvan is zelfroosteren: werknemers die maximaal zeggenschap hebben over hun rooster.

2. Medisch beperkt en toch geen WIA-uitkering?

Handicap

Door: Mandy Dielemans-Buiteman

Veel medische beperkingen hebben, maar toch geen WIA-uitkering krijgen, terwijl een ander met soortgelijke beperkingen deze wel krijgt. Hoe kan dit eigenlijk?

1. Hoe verloopt een onderzoek naar een dodelijk arbeidsongeval?

Arbeidsongeval

Door: Evelien Smallegoor

Jaarlijks vinden er zo’n 50 tot 80 arbeidsongevallen met een dodelijke afloop plaats. Evelien Smallegoor werkt bij de Nederlandse Arbeidsinspectie als inspecteur en onderzoekt arbeidsongevallen met een dodelijke afloop. Wat komt er allemaal kijken bij zo’n onderzoek? Een persoonlijk verslag.

De praktijk