De meest gelezen artikelen van 2022

2022

Wat is het afgelopen jaar de meest geraadpleegde informatie op onze website? Met stip op nummer 1 staat het artikel over roze verzuim. Dat je als preventiemedewerker, arbocoördinator en HR manager met een breed scala aan onderwerpen te maken hebt, blijkt wel uit de gehele top 5: ongevallenanalyse, ongewenst gedrag, roze verzuim, scopetoets van de RI&E en de verzuimbonus.

5. Samen leren van ongevallenanalyses

Ongevallenanalyse

Door: Nicole Pikkemaat

Ongevallen komen niet uit de lucht vallen. Vaak spelen factoren een rol, die al jaren op de werkvloer aanwezig zijn. Om een herhaling of erger te voorkomen, is het van belang om een goede ongevalsanalyse op te maken. Maar hoe kan je dat het beste aanpakken?

4. Bespreekbaar maken van ongewenst gedrag

Bespreekbaar maken

Door: Jeroen Stoffelsen

Komt ongewenst gedrag momenteel vaker voor? Of zijn medewerkers door alle schandalen zich bewuster van wat ongewenst gedrag is? Bij veel organisaties is een stijging zichtbaar in de meldingen van ongewenst gedrag. Er lijkt meer openheid in bedrijven te ontstaan om het hierover te hebben. Hoe maak je het bespreekbaar

3. Verzuimbonus voor het personeel: (g)een goed idee?

Verzuimbonus

Door: Isabel Somers

Ziekte kun je niet voorkomen, maar verzuim soms wel beperken. Bijvoorbeeld door het invoeren van een verzuimbonus. Dat de verzuimbonus een actueel onderwerp is blijkt uit het feit dat er dit jaar Kamervragen over werden gesteld. In dit artikel zetten wij de voor- en nadelen uiteen. 

2. Een scopetoets van de RI&E, wat is dat nou?

Scopetoets

Door: Wendy Roescher

Per 1 juli 2022 zijn de nieuwe certificeringseisen van kracht gegaan voor de toetsing en toetser van de RI&E en het plan van aanpak. Deze eisen hebben ook gevolgen voor de RI&E en het plan van aanpak. De nieuwe eisen zorgen voor veel vragen en onduidelijkheden. Met dit artikel geven we antwoorden op de meest gestelde vragen.

1. Meer aandacht voor roze verzuim beperkt langdurige uitval door ziekte

Roze verzuim
Bron

Door: Isabel Somers

Doortastend en stoer? Werken medewerkers door terwijl ze koorts, een blessure of burn-out hebben? Let op, want dit zogenoemd roze verzuim kan op den duur zorgen voor langdurige uitval. Hoe voorkom jij roze verzuim?

De praktijk