Europese werknemers meest ‘securitymoe’

De praktijk
Nieuwsartikel

Europese werknemers vertonen de minste discipline op het gebied van cybersecurity. Dat blijkt uit het onderzoek van Aruba Networks, onder 2.650 werknemers.

Het doel van het onderzoek was inzicht krijgen in de impact van de digitale werkomgeving op bedrijven. Uit de gegevens komt onder meer naar voren dat 55% van de Europese werknemers zich onregelmatig met cybersecurity bezig houdt, 17% denkt hier zelfs nooit over na. Terwijl 61% van de Aziatische werknemers en 51% van de Noord- en Zuid- Amerikaanse werknemers zich dagelijks of regelmatig op het onderwerp focust.

Bewust van gevaar
Toch is meer dan twee vijfde van de Europese werknemers wel op de hoogte van het feit dat een datalek juridische gevolgen heeft. Bij de Noord- en Zuid-Amerikanen en Aziaten liggen deze percentages van realisatie een stuk lager met respectievelijk 36% en 27%. Toch ziet een kwart van de Europese werknemers niet het belang van cybersecurity. Een mogelijke oorzaak hiervoor is dat het gebruik van securitysoftware in Europa met 48% lager is dan in andere gebieden.

Verantwoordelijkheidsgevoel
Eén derde van de Europese werknemers vindt dat niet zij, maar het management of IT-team verantwoordelijk is voor IT-security. Uit een interview van Accountantweek.nl met Bert Leegwater, Country Manager bij Aruba, blijkt dat de ‘securityvermoeidheid’ ontstaat door het gebrek aan technische ondersteuning en het voortdurend hameren op de securityregels. Volgens Leegwater is de oplossing nieuwe technologie die werknemers ondersteuning en bescherming biedt, zo meldt hij aan Accountantweek.nl.

Verschillen binnen Europa
Binnen Europa is de Nederlandse werknemer het minst tevreden over de cybersecurity op het werk, de helft geeft het een voldoende tot heel slecht. Het belang ervan verschilt per land. In het Verenigd Koninkrijk geeft 51% van de werknemers aan veel waarde te hechten aan cybersecurity. Terwijl een groot gedeelte van de Spaanse werknemers, 41%, deze veiligheid op de werkvloer niet belangrijk vindt.

Bron: Accountantweek.nl

Lees meer op overzichtspagina Preventie