Gelukkige werknemers zijn 12% productiever

Niet het loon, maar het geluk van een werknemer bepaalt zijn productiviteit.

Hoe meer je werknemers betaalt, hoe harder ze werken. Fout, die aanname kan de prullenbak in. Wetenschappers aan de universiteit van Warwick, Engeland, hebben namelijk ontdekt dat niet geld maar geluk de productiviteit op de werkvloer opschroeft.

Positieve emoties stimuleren
Het onderzoek laat zien dat gelukkige werknemers maar liefst 12% productiever zijn dan gemiddeld. Terwijl ongelukkige werknemers zelfs 10% minder productief dan gemiddeld. Het onderzoeksteam zegt dat de invloed van geluk zo groot is, omdat positieve emoties mensen lijken te stimuleren. Auteur Shawn Anker, die voor het boek The Happiness Advantage onderzoek deed naar dit onderwerp, onderschrijft dat. Hij zegt dat onze hersenen beter werken als je je positief voelt, je wordt er slimmer en creatiever van en dus ook productiever.

Investeren in tevredenheid
Dat er een verband bestaat tussen gelukkige werknemers en hun productiviteit, bewijst Google. Het bedrijf investeert veel in de ondersteuning en tevredenheid van de medewerkers. Dat begint met gratis maaltijden, glijbanen en bureau’s met veel daglicht, maar zit diep geworteld in het beleid van het bedrijf. Zo krijgen alle medewerkers toegang tot alle informatie van het bedrijf, omdat Google gelooft dat al hun werknemers in de basis goed zijn en ze vertrouwen en autonomie verdienen. Al deze maatregelen moeten zorgen voor gelukkige medewerkers en het werkt: Google heeft een productiviteit van 37% meer dan gemiddeld.

Geluk in 2 minuten
Om je gelukkig te voelen, is er volgens de onderzoekers niet heel veel nodig. Simpele dingen als het helpen van een collega, 2 minuten mediteren of 2 minuten denken aan de dingen waar je dankbaar voor bent, helpen al.

 

Bronnen: 
Business2community
NRC 

 

 

De praktijk