Grote verschillen verzuim per provincie

De praktijk
Nieuwsartikel
bouwvakkers, ziekmelden

Bouwvakkers in Limburg, Zeeland, Drenthe en Groningen verzuimen veel vaker dan hun collega’s in de rest van het land. Dat blijkt uit cijfers die het Economisch Instituut voor de Bouw onlangs publiceerde.

Waarom het verzuimpercentage in die provincies zo hoog uitvalt, is niet duidelijk. Uit dezelfde cijfers blijkt dat het ziekteverzuim in de bouw tussen 2015 en 2016 landelijk gezien met 0,1 procent is gedaald naar een percentage van 5,1. De gezondste bouwvakker woont in de provincie Utrecht; waar het verzuimpercentage in Limburg 7,3 procent bedraagt, komt dit gemiddelde in Utrecht neer op 3,5 procent.

Leeftijdsgerelateerd
Het verzuim is nauw verbonden aan de leeftijd van bouwpersoneel. 55-plussers blijven drie keer vaker thuis dan werknemers tot dertig jaar. Deze verschillende worden veroorzaakt door chronische gezondheidsproblemen. Oudere werknemers zonder deze klachten hebben, melden zich gemiddeld net zo vaak ziek als hun jongere collega’s.

Ziekteverzuim per beroep
De onderzoekers maken in hun rapport niet alleen onderscheid tussen verschillende provincies, maar ook tussen verschillende functies binnen de bouw. Zo is het ziekteverzuim onder het bouwplaatspersoneel hoger dan bij UTA-personeel, 5,5 procent versus 2,7 procent. Onder het bouwplaatspersoneel zelf melden de ijzervlechters zich het vaakst ziek (8,7 procent), gevolgd door metselaars (8,5 procent). Verder geldt dat bij kleine bedrijven met minder dan tien werknemers de kans op ziekteverzuim groter is dan bij grotere bedrijven.

Bron: Cobouw.nl en Economisch Instituut

Lees meer op overzichtspagina Preventie