Laaggeletterd op de werkvloer

Meer dan een miljoen werkenden in Nederland hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat op de werkvloer gevaar lopen, bijvoorbeeld omdat ze veiligheidsregels niet (goed) kennen. Deze mensen zijn laaggeletterd en zij kunnen geholpen worden om hun geletterdheid te verbeteren. Daarnaast kunnen veiligheidsinstructies en regels vaak eenvoudiger worden geformuleerd.

Laaggeletterde werknemers hebben het vaak moeilijk op hun werk. Er zijn bijna geen banen meer waarbij lezen en schrijven niet nodig zijn. Elke werknemer moet een werkrooster kunnen lezen en een urendeclaratie invullen. Behalve ongemak levert laaggeletterdheid ook risico’s op. Van alle arbeidsongevallen wordt 5 tot 10% veroorzaakt door taalproblemen.

Maak laaggeletterdheid bespreekbaar
Laaggeletterdheid is dus een (veiligheids)probleem dat je serieus moet nemen. Maar het is niet zo simpel om erachter te komen of je collega’s moeite hebben met lezen en schrijven. Vaak schamen ze zich ervoor en hebben ze allerlei strategieën ontwikkeld om lezen en schrijven te vermijden. Laaggeletterdheid bespreekbaar maken is daarom vaak een belangrijke eerste stap.

Check de veiligheidsinstructies
Daarnaast kan het nooit kwaad om de veiligheidsinstructies eens nader te bekijken. Ze zijn vaak nodeloos ingewikkeld en lang en zelfs voor meer geletterde werknemers lastig te begrijpen. Neem ze eens kritisch door. Passen ze wel bij het taalniveau van de gebruikers? Kun je het ook simpeler opschrijven? Korte zinnen en opsommingen kunnen al veel verduidelijken. Probeer ook gebruik te maken van duidelijke afbeeldingen. Zorg naast de papieren instructie altijd voor mondelinge toelichting. Laat je collega’s bij zo'n gelegenheid zelf uitleggen wat de instructie inhoudt en stel zo nodig bij.

Meer informatie

  • Op de site van Taal Werkt! staat veel informatie voor wie laaggeletterd is of met laaggeletterde collega's te maken heeft.
  • De Stichting Lezen en schrijven heeft een aparte pagina voor bedrijven die iets aan laaggeletterdheid willen doen. 
  • Op 14 mei kunt u een gratis workshop volgen over de Taalmeter die door Stichting Lezen & Schrijven is ontwikkeld. Met deze gratis online tool kunt u in 12 minuten tijd onderzoeken of iemand laaggeletterd is.


Bron: TNO

 

De praktijk