Nieuwe gedragscode moet magazijnen veiliger maken

De praktijk
Nieuwsartikel
veiligheid, magazijn

De magazijnsector lanceert vandaag een gedragscode die bedrijfsongelukken in magazijnen moet voorkomen. Jaarlijks gebeuren er in Nederlandse magazijnen zo’n 1500 ongelukken met interne transportmiddelen, waarvan zeven met een dodelijke afloop.
 
Het aantal ongevallen daalt per jaar, maar de sector vindt dat magazijnen nog veel veiliger kunnen. Dat begint bij het veranderen van de bedrijfscultuur, zeggen ondernemersvereniging EVO, Transport en Logistiek Nederland en het Verbond van Verzekeraars. Volgens hen moeten de veiligheidsregels veel strenger worden gehanteerd, al helemaal bij bedrijven waar al jaren geen incident meer is geweest. ‘Dan kan er nonchalance in de organisatie sluipen,’ zegt Johan Kerver van de EVO.
 
De Inhoud
De gedragscode is geënt op drie verschillende pijlers: mens, techniek en organisatie. Veiligheidsmaatregelen hebben door de makers van de code pas effect als voldoende aandacht is besteed aan alle drie pijlers. De code diept deze onderwerpen extra uit door informatie te bieden over onder andere leiderschap, bedrijfscultuur en RI&E. Daarnaast kaart de code aan wáár in het magazijn de meeste ongelukken plaatsvinden en hoe je die kan voorkomen.
 
Geen verplichting
De gedragscode vormt géén nieuwe regelgeving; is bedoeld om bedrijven te stimuleren een effectief veiligheidsbeleid te hanteren, aan de hand van praktische tips.  Veel  bedrijven met magazijnen vinden het namelijk moeilijk om een keuze ta maken wat betreft arbeidsveiligheid, omdat de Arbo-regels niet altijd duidelijk zijn. De gedragscode is dus een houvast voor bedrijven die daar moeite mee hebben.
 
Bron: NOS, EVO
 
 

Lees meer op overzichtspagina Preventie