Werknemers bouw verzuimen het vaakst

De praktijk
Nieuwsartikel
CBS, bouwsector

Werknemers uit de bouwsector zijn koplopers wat betreft verzuim na een ongeval. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.
 
Vorig jaar bleef 2,8 procent van de bouwvakkers minimaal een dag thuis na een ongeluk. Dat is twee keer zoveel als het gemiddelde van alle bedrijfstakken samen. Overigens is de bouwsector géén koploper als het gaat om het aantal bedrijfsongelukken;  die plek is voor de horecasector. Het gaat hierbij dan wel om kleine incidenten die niet tot verzuim leiden.

Nederland versus Europa
Uit dezelfde cijfers blijkt dat er vorig jaar in totaal 96 duizend werknemers verzuimden als gevolg van een arbeidsongeval. Veel voorkomende letsels waren daarbij ontwrichtingen, verstuikingen, verrekkingen en (oppervlakkige) verwondingen. Nederland doet het overigens iets beter dan de rest van Europa: per honderdduizend werknemers vonden er ongeveer 1.400 ongelukken plaats, tegenover het Europese gemiddelde van 1.600 ongelukken.
 
‘Veiligheid moet beter’
Het CBS deed ook onderzoek naar de bevindingen van werknemers op het gebied van veiligheid op de werkvloer. Vooral werknemers in de bouw en in de industrie geven vaak aan ontevreden te zijn. Werknemers in de bouw vinden met 11,2 procent relatief vaak dat er op hun werkvloer (meer) maatregelen moeten worden genomen om de veiligheid te verbeteren. In de industrie zegt 10,3 procent dat erop hun werk überhaupt geen veiligheidsmaatregelen zijn.
 
Bron: Volkskrant, CBS

Lees meer op overzichtspagina Preventie