Bijna helft werknemers wil verbod bereikbaarheid

Duurzame inzetbaarheid
Nieuwsartikel
manutan, werkstress

Ruim veertig procent van de Nederlandse werknemers vindt dat er een verbod moet komen op bereikbaarheid buiten kantoortijden. Dat blijkt uit het onderzoek in opdracht van Manutan, gehouden onder 862 Nederlandse werknemers uit verschillende sectoren, waarvan de werknemers vooral in loondienst zijn.

De helft van de ondervraagden is in dienst bij een bedrijf met minimaal tweehonderd werknemers. Verder blijkt dat 58% van de werknemers meer aandacht wil voor het voorkomen van stressgerelateerde klachten op de werkvloer. Eerder pleitte toenmalig minister Asscher van SZW al voor het recht voor werknemers om onbereikbaar te zijn buiten werktijden.

Sociaal contact
Daarentegen is het sociaal contact onder werknemers buiten werktijden wel heel belangrijk, voegt Manutan toe. In een ongedwongen sfeer is het voor hen namelijk makkelijker om over werkstress te praten. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat veel medewerkers het moeilijk vinden om het daarover te hebben: ruim een derde van de ondervraagden geeft aan geen idee te hebben hoe ze dit bij hun collega of leidinggevende moeten aansnijden.

Bron: HR Praktijk

Lees meer op overzichtspagina Preventie