De perfecte balans tussen werk en privé

Duurzame inzetbaarheid
Achtergrondartikel

Deze zomer deelt Werk & Veiligheid zomerinspiratiefilmpjes. Deze week een filmpje over de balans tussen werk en privé. Met een vakantie in het verschiet of net achter de rug is de zomer een goede tijd om die balans op te maken. En erover na te denken hoe je die balans nog beter gaat maken.

Mails, meetings en documenten: als je de grenzen niet bewaakt, slokken ze al onze tijd op. De balans tussen werk en privé blijft lastig. Maar omdat bedrijven noch de regering dit voor ons gaat oplossen, moet je er zelf iets aan doen, volgens Nigel Marsh. Hij nam een jaar vrij om hierover na te denken en ondervond dat het makkelijk was een goede balans te vinden als je geen werk hebt. Maar als je dan weer aan het werk gaat, blijkt dat een stuk moeilijker.

Het grote geheel zien
Zeker is dat je, wil je een goede werk-privébalans vinden, daar zelf iets aan moet doen. Want er is nog nooit een commercieel bedrijf geweest die dat voor je regelt. Dus moet je jezelf bewust zijn van wat je wilt, en vooral het grotere geheel niet uit het oog verliezen. Het is normaal dat je soms een tijdje moet investeren om iets te bereiken. Dat de balans dan niet helemaal perfect is, is ok. Maar het zou niet goed zijn als die balans zo is dat je nu werkt en pas gaat leven als je met pensioen bent.

Kleine veranderingen
Overigens betekent een betere balans niet dat je je leven helemaal om moet gooien. Juist niet. Met kleine en vooral bewuste veranderingen kun je de kwaliteit van relaties en je leven enorm beïnvloeden. Tip: begin met het overdenken van jouw definitie van succes.

Bekijk hier het hele filmpje (13 minuten):

Nog meer inspiratie? Bekijk deze filmpjes: 

Zo stop je slechte vergaderingen
Alle regels over boord
Hoe stress je vriend kan worden 

Lees meer op overzichtspagina Preventie