Dertig procent werknemers overweegt ontslag door stress


Duurzame inzetbaarheid
Nieuwsartikel

Bijna een derde van de werknemers overweegt om ontslag te nemen door te stress die zij ervaren vanwege een te hoge werkdruk. Dat blijkt uit recent onderzoek van RTLZ en Menzis onder 1.062 werknemers die wekelijks meer dan 32 uur werken.

Toch geeft 53% van de respondenten aan dat zij niet daadwerkelijk opstappen als gevolg van een te hoge werkdruk. Wel staat de helft van de werknemers zeker open voor een nieuwe baan. Uit eerder onderzoek van TNO bleek al dat stress de meest voorkomende beroepsziekte is. Het is de oorzaak van het ziekteverzuim van meer dan een derde van de werknemers.

Stress
In dit onderzoek geeft één op de vijf werknemers aan dat stress de oorzaak was van hun ziekmelding. Ongeveer de helft van de respondenten heeft voortdurend last van een opgejaagd gevoel. Volgens stress- en burn-outspecialist Kirsten Nelis, ontstaan dit soort klachten voor een deel door een personeelstekort, zo meldt ze in een gesprek met RTLZ. Een cursus is daar niet de oplossing voor, aldus Nelis.

Wat is de oplossing voor gestreste werknemers?
Volgens Nelis kunnen werkgevers het beste de focus leggen op minder schermtijd, een open bedrijfscultuur en loopbaanontwikkelingen. Werknemers meldden ook welke stappen zij het liefst ondernemen om minder werkstress te ervaren of te voorkomen tijdens werktijd in 2019. De meest voorkomende oplossing is wandelen tijdens de lunch, 43% geeft aan dit graag te gaan doen. Bijna 30% wil muziek luisteren, voor bijna een kwart van de werknemers is sporten de oplossing en 18% heeft behoefte aan een stoelmassage. Zo’n 26% ziet niets in deze activiteiten.

Bron: RTLZ, Menzis en KIEN.

Lees meer op overzichtspagina Preventie