Miljoenen voor aanpak werkstress

Duurzame inzetbaarheid
Nieuwsartikel
Week van de Werkstress, Asscher

In het kader van de Week van de Werkstress trekt het ministerie van SZW 13 miljoen euro aan subsidiegeld uit voor werkgevers die zich actief inzetten tegen werkstress. Dat maakte minister Asscher maandag bekend naar aanleiding van onderzoek van TNO en het CBS. De aanvraagperiode voor subsidie loopt vanaf 14 tot 25 november.
 
Uit de cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die TNO en het CBS in het kader van de Week van de Werkstress publiceerden, blijkt dat bijna 2,7 miljoen Nederlanders kampt met een hoge werkdruk. Een miljoen werknemers heeft een verhoogd risico op een burn-out. Uit dezelfde cijfers blijkt dat vooral de werknemers die last hebben van een hoge werkdruk en weinig steun krijgen van hun leidinggevende sneller een burn-out krijgen.
 
Grote rol
Zo heeft van de werknemers met een hoge werkdruk en weinig steun van hun leidinggevende, 45% burn-out klachten. Dit tegenover 18% van de werknemers die deze steun wel ervaart. Ook een hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan zelfstandigheid of ontwikkelmogelijkheden in het werk verhoogt de kans op een burn-out.
 
Geld voor brede aanpak
Werkgevers kunnen de helft van de kosten voor projecten die gericht zijn op duurzame inzetbaarheid gesubsidieerd krijgen, tot maximaal tienduizend euro. Vanaf volgend jaar gaat een speciaal team van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bedrijven helpen bij de aanpak van werkstress, pesten en ander ongewenst gedrag op de werkvloer. Dat team gaat leidinggevenden trainen, voorlichting geven en goede voorbeelden verspreiden.
 
Koppen bij elkaar voor bestrijding stress
Tijdens de Week van de Werkstress organiseren 125 bedrijven activiteiten om werkstress aan te pakken, het werkplezier te vergroten en goede voorbeelden met elkaar te delen. Ook kinderen spelen een grote rol in deze week, omdat zij vaak last kunnen hebben van gestresste ouders of leraren. Daarom is er via een schooltraject een Raad van Kinderen samengesteld, die het ministerie helpt met het vinden van oplossingen.
 
Bron: FD, Ministerie SZW
 

Lees meer op overzichtspagina Preventie