Nederlandse werknemers gelukkigsten van de wereld

Duurzame inzetbaarheid
Nieuwsartikel
Gelukkigst, tevredenheid

Nederlandse werknemers staan op nummer zes als het gaat om geluk en loyaliteit. Dat blijkt uit de Global Workforce Happiness Index, een jaarlijks terugkerend overzicht van Universum. Universum is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in employer branding.
 
Het geluk en de loyaliteit van de Nederlandse werknemers is in een jaar tijd bovendien fors toegenomen. Op dezelfde index stonden zij een jaar eerder nog op de veertiende plek. De eerste, tweede, derde, vierde en vijfde plek zijn respectievelijk voor Denemarken, Noorwegen, Costa Rica, Zweden en Oostenrijk.
 
Waarom weggaan?
Uit hetzelfde onderzoek blijkt tevens dat werknemers die wél ongelukkig zijn, zich sneller over laten halen om bij de concurrent te gaan werken. ‘De Global Workforce Happiness Index helpt werkgevers de bredere context waarin hun werknemers werkzaam zijn te begrijpen, zodat ze weten op welke aspecten van de werkcultuur ze de nadruk moeten leggen om talent te behouden én aan te trekken,’ stelt projectmanager van het onderzoek Daniel Eckert. ‘In de meeste landen zijn de hoofdredenen om van baan te wisselen een betere compensatie en arbeidsvoorwaarden bij een andere partij en grotere kansen op een bevordering. Deze zaken staan echter los van de mate van werkgeluk.’
 
Bron: PW De Gids
 

Lees meer op overzichtspagina Preventie