In Zweden steeds vaker 6-urige werkdag

Duurzame inzetbaarheid
Nieuwsartikel

In Zweden stappen steeds meer bedrijven over naar een werkdag van zes in plaats van acht uur. Het zou de efficiëntie ten goede komen en bovendien maakt het werknemers een stuk gelukkiger.

40, 50 of zelfs 60 uur weken per week lijkt misschien heel productief, maar is het niet. In Zweden gaan ze nog een stapje verder door te zeggen dat zelfs 8 uur per dag te veel is. Dertien jaar geleden stapten de servicecentra van Toyota in Göteborg al over naar de 6-urige werkdag. Ze stelden vast dat hun personeel sindsdien gelukkiger is, dat er minder personeelsverloop is en dat het makkelijker is nieuwe werkkrachten aan te trekken. De winst is er een kwart toegenomen. "Bovendien worden de machines efficiënter gebruikt en hebben we een lagere kapitaalkost. Iedereen vaart er wel bij", verklaart directeur Martin Banck aan The Guardian.

8 uur is niet efficient
Ook de Zweedse appontwikkelaar Filimundus voerde vorig jaar de 6-urige werkdag in. CEO Linus Feldt vertelt waarom: "De achturendag is niet zo efficiënt als we denken. Het is bijzonder moeilijk acht uur lang geconcentreerd te blijven op een bepaalde taak. Om de klus te klaren, lassen we pauzes in om de werkdag draaglijk te maken. Maar tegelijk slagen we er amper in ons privéleven boeiend te houden. We willen meer tijd doorbrengen met ons gezin, we willen bijleren of sport beoefenen. Ik wilde zien of er een manier bestond om die zaken op elkaar af te stemmen".

Meer focus
Om de 'verloren' werkuren te compenseren, vraagt Feldt zijn personeel tijdens de werkuren geen sociale media te gebruiken, andere afleidingen tijdens het werk te weren en het aantal vergaderingen tot een minimum te beperken. "Ik heb sterk de indruk dat het nu makkelijker is zich intens te focussen op het werk. Mijn mensen hebben ook meer motivatie tijdens het werk en hebben nog energie over als ze het kantoor verlaten". 

Meer prestatie in minder tijd
De idee is dat zo'n gecondenseerde werkdag voor meer motivatie en energie zorgt, zodat in minder tijd meer kan gepresteerd worden. De productiviteit van zijn bedrijf is volgens Feldt stabiel gebleven sinds de overgang van achturen- naar zesurendagen. Bovendien zijn er nu minder conflicten op de werkvloer, "omdat iedereen gelukkiger en beter uitgerust is".

Bron: demorgen.be

 

Lees meer op overzichtspagina Preventie