Zzp’er gelukkiger dan werknemer

Duurzame inzetbaarheid
Nieuwsartikel

Zzp’ers hebben een voorsprong op vaste werknemers als het gaat om gelukkig zijn. Dat blijkt uit recent onderzoek van boekhoudprogramma Tellow. Op de stelling 'ik ben gelukkig met mijn werk' antwoordde 85 procent van de zzp'ers bevestigend, terwijl dat voor slechts 71 procent van de werknemers gold. 

Volgens de onderzoekers zijn kleine zelfstandigen op alle fronten gelukkiger dan vaste werknemers. Fulltime zzp’ers beoordelen hun werksituatie gemiddeld met een 7,9. Een derde geeft zelfs een negen of hoger. 
 

Het beste uit de bus
Twellow liet het onderzoek doen onder ruim duizend zzp’ers en werknemers. Freelancers lieten daarin dus blijken vaker tevreden te zijn over hun werk in het algemeen. Daarnaast hebben ze vaker dagelijks plezier (83 procent tegenover 74 procent) en minder stress (28 procent tegenover 39 procent). Freelancers zijn ook trotser op hun werk (86 procent tegenover 73 procent).

Nooit meer iets anders
De freelancers zijn zelfs zo gelukkig, dat meer dan 80 procent aangeeft nooit meer in vast dienstverband te willen werken. De helft vindt dan ook dat hij of zij een droombaan heeft, tegenover 32 procent van de vaste werknemers. De liefde voor het vak, de uitdaging en het beter kunnen combineren van werk en privé worden door ongeveer een kwart van de zzp’ers als andere redenen genoemd om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Bron: The Post Online

 

Lees meer op overzichtspagina Preventie