Fysieke klachten voor tweederde Vlaamse beeldschermwerkers

Gezondheidsmanagement
Nieuwsartikel

Tweederde van het aantal Belgische werknemers dat achter een beeldscherm werkt, heeft last van lichamelijke klachten. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische HR-dienstverlener Attentia onder 6000 werknemers. Vooral visuele klachten komen vaak voor.

Meer dan zeventig procent van alle deelnemende medewerkers heeft minstens één keer per week visuele klachten na een werkdag. Bij medewerkers jonger dan 30 jaar ligt dat percentage (82 procent) hoger dan bij oudere (70 procent).

Rugpijn
Andere klachten die vaak voorkwamen, zijn vermindering van concentratie, gevoel van stress, hoofdpijn en duizeligheid, pijnlijke ogen en minder goed zien. Jolien Maes van Attentia voegt daar in het Belgische Nieuwsblad nog aan toe dat deze klachten ook vaak door een combinatie van factoren komen. Volgens haar heeft 48 procent van de werknemers met last van de onderrug, te kampen met een werkhouding die niet aan de arbo-regels voldoet.

Tips and tricks
Volgens Attentia zijn er een aantal belangrijke tips die ervoor kunnen zorgen dat beeldschermwerkers minder klachten krijgen. Zo is het zaak dat ze hun voeten altijd plat op de grond neerzetten en de armen tijdens het typen een hoek van 90 graden kunnen maken. Bovendien moeten de armen ondersteund worden door armleuningen of het werkblad. De bovenkant van het scherm moet uiteraard op ooghoogte staan.

Bron: Nieuwsblad.be

 

Lees meer op overzichtspagina Preventie