Modernisering Ziektewet in de praktijk

Op 2 oktober 2012 is het wetsvoorstel ‘Beperking Ziekteverzuim Arbeidsongeschiktheid Vangnetters’, ook wel bekend als Modernisering van de Ziektewet, aangenomen door de Eerste Kamer. Doel van de wet is het verder terugdringen van ziekte en arbeidsongeschiktheid van tijdelijke werknemers. Die verantwoordelijkheid legt de overheid nog nadrukkelijker neer bij werkgevers. Wat betekent dat in de praktijk?

 

Ziektewet: de vroegere situatie
Werknemers die met een tijdelijk contract ziek uit dienst gingen, hadden als vangnetters recht op een Ziektewetuitkering die door het UWV werd uitgekeerd. Voor deze groep vangnetters had de werkgever geen loondoorbetalingsverplichting meer vanaf het moment dat deze zieke tijdelijke werknemer uit dienst ging.

 

Wel betaalde de werkgever een sectorpremie aan het sectorfonds. Via de sectorale premie werd een ZW- en WGA-uitkering toegekend aan vangnetters. De hoogte van de sectorale premie werd jaarlijks bepaald en was afhankelijk van de instroom in de Ziektewet per sector.

 

Ziektewet: de huidige situatie
De Modernisering van de Ziektewet heeft grote gevolgen voor werkgevers, zeker wanneer men tijdelijke arbeidskrachten in dienst heeft. Naast de kosten...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Gezondheidsmanagement