Schoonmakers sterven vaker aan longziekten

Gezondheidsmanagement
Nieuwsartikel

Schoonmaker is een risicovol beroep. Uit onderzoek blijkt dat ze opvallend vaker sterven aan longziekten dan andere werknemers. 

Laura van den Borre, onderzoekster aan de Vrije Universiteit Brussel, analyseerde over een periode van 20 jaar de overlijdensoorzaken van de werkende Belgische bevolking. Mannelijke schoonmakers overleden in die periode 1991 -2011 45 procent vaker dan andere werknemers. Bij vrouwelijke schoonmakers gaat het om een verhoogd sterfterisico van 16 procent. Ook wanneer de cijfers gecorrigeerd worden voor de effecten van roken, blijven de verschillen groot.
 
Oorzaak
De belangrijkste oorzaak zijn chronische longziekten zoals bronchitis en longemfyseem. Volgens Van den Borre blijkt uit internationaal onderzoek dat chemische schoonmaakmiddelen en biologische stoffen zoals stof en schimmel een effect hebben op  de longen. Wat verder opvalt, is dat de effecten het grootst zijn bij huishoudhulpen en níet bij werkers in de industriële schoonmaak. Vermoedelijk komt dit omdat de laatste groep zich meer bewust is van de risico’s en maatregelen treft.
 
Bron: De Standaard

Lees meer op overzichtspagina Preventie