Verzuim zorgpersoneel daalt voor het eerst sinds een jaar

Gezondheidsmanagement
Nieuwsartikel
De druk in de ziekenhuizen neemt de laatste weken pas af. Dat is nog niet in de verzuimcijfers terug te zien.

In april is behalve het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met corona, ook het verzuim van zorgpersoneel afgenomen. Voor het eerst is er een daling te zien ten opzichte van vorig jaar. Het verzuimpercentage in april 2021 was 7,4 tegenover 7,64 in april 2020. Dit blijkt uit de gegevens van verzuimdatabedrijf Vernet.

In april 2021 waren er dagelijks ongeveer 69 duizend zorgmedewerkers niet inzetbaar. Vernet baseert zijn berekeningen op basis van data van ruim driehonderd zorginstellingen. Deze verzuimcijfers zijn exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op een Covid-19-testuitslag. Het gaat om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en VVT (verzorging, verpleging en thuiszorg). In totaal werken er circa 930 duizend mensen in deze vier sectoren.

Verzuim ziekenhuizen hoog

Met een percentage van 7,4 kwam het verzuim zorgbreed afgelopen maand 3,1 procent lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar, toen het percentage 7,64 bedroeg. In de vier afzonderlijke branches valt op dat in vergelijking met een jaar geleden het verzuimpercentage in de gehandicaptenzorg en bij VVT daalt, met respectievelijke 1,2 procent en 8,7 procent. Bij de ziekenhuizen en in geestelijke gezondheidszorg is een stijging van het verzuim zichtbaar, respectievelijk 4,54 procent en 0,6 procent. De druk in de ziekenhuizen neemt de laatste weken pas af. Dat is nu nog niet zichtbaar in de verzuimcijfers.

Het verzuim daalt in alle regio’s behalve in regio Noord. In de regio Noord is het verzuimpercentage in april 2021 7,59. In 2020 was dit nog 7.09 procent. De Regio Noord heeft ook het grootste verzuim van de vier regio’s.

Bron: Vernet

Lees meer op overzichtspagina Preventie