Psychosociale arbeidsbelasting - Preventie

Maak omgaan met psychische klachten op het werk bespreekbaar

Het gesprek aangaan op de werkvloer helpt om je fijn te voelen in je baan en dat zorgt er weer voor dat je minder uitvalt.

Een angststoornis, burn-out en depressie zijn voorbeelden van veel voorkomende psychische aandoeningen. Maar liefst 43 procent van de mensen krijgt er ooit last van. Veel werkgevers hebben mensen in dienst met psychische klachten. Vaak zonder dat zij dat weten. Door het negatieve stigma rond psychische klachten durven medewerkers het niet te vertellen.

Mensen met psychische klachten zijn bang om een negatief plakkaat opgeplakt te krijgen. Helaas is die angst voor een stempel vaak terecht. Toch heeft openheid ook voordelen. Iemand kan dan meer zichzelf zijn en ook om ondersteuning vragen.

Ziekteverzuim door werkstress

Het is in het belang van de werknemer en werkgever dat personeel het naar de zin heeft op de werkplek. Als werknemers met plezier naar hun werk gaan, kan dat ziekteverzuim tegengaan. Ziekteverzuim door werkstress kost werkgevers €3,1 miljard per jaar. Het is ook belangrijk, omdat ziekteverzuim door stress heel schadelijk is voor werknemers. 

Het gesprek aangaan op de werkvloer helpt om je fijn te voelen in je baan en dat zorgt er weer voor dat je minder uitvalt. Zo’n gesprek zorgt indirect voor minder verzuim. Leidinggevenden weten niet altijd hoe ze dat gesprek moeten voeren. Soms vragen ze daarom niks. Of ze nemen aan dat iemand met een psychische aandoening of met psychische klachten uitdagende opdrachten niet aankan.

Dat laatste hoeft niet zo te zijn. Iemand met psychische klachten kan door uitdaging juist meer werkplezier krijgen. Daarom wil je wel met elkaar in gesprek gaan. Niet over de psychische klacht, maar over wat nodig is om het werk goed te kunnen doen. En waar iemand blij van wordt.

Het doel van de campagne 'Hey, het is oké' is het wegnemen van het stigma op psychische aandoeningen, en het verlagen van de drempel om erover te praten. De campagne is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bron: Arboportaal


Source URL: https://www.werkenveiligheid.nl/preventie/psychosociale-arbeidsbelasting/maak-omgaan-met-psychische-klachten-op-het-werk