FNV: 'Geef werknemer recht op second opinion bedrijfsarts'

Iedere werknemer moet een second opinion kunnen vragen aan een onafhankelijk bedrijfsarts naar keuze, op het moment dat er problemen zijn met de beoordeling door de eigen bedrijfsarts. De Tweede Kamer moet ervoor zorgen dat dit een wettelijk recht wordt, aldus Nederlands grootste vakbond FNV aan de vooravond van een Kamerdebat hierover.

‘Als werknemers te maken krijgen met een arts die alleen bezig is met zo min mogelijke kosten voor de werkgever, dan is zo’n onafhankelijke bedrijfsarts erg belangrijk’ zegt Coen van der Veer, dagelijks bestuurder van de FNV. Op donderdag 28 mei praat de Tweede Kamer over de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg.

Weeffout

Het is een weeffout in het systeem, dat individuele verzuimbegeleiding wordt verricht door een bedrijfsarts die betaald wordt door de werkgever. ‘Als uit eerdere ervaring is gebleken dat het bedrijf en de bedrijfsarts niet te vertrouwen zijn. Of als er twijfel bestaat over het advies van de bedrijfsarts. Dan moeten mensen terecht kunnen bij een andere, onafhankelijke bedrijfsarts’ zegt Van der Veer.

Via het FNV-zorgcollectief bij Menzis biedt de vakbond nu vrije toegang tot een onafhankelijke bedrijfsarts voor adviezen over werk en gezondheid, om ziekte of arbeidsongeschiktheid door het werk te voorkomen.

“Wat wij nu via Menzis bieden aan onze leden, moet mogelijk worden voor iedereen. We vragen de Kamer om dit bij wet te regelen’, aldus Van der Veer. De FNV pleit ervoor dat werkenden weer toegang hebben tot alle Arbo deskundigen binnen de Arbodienst.

Knelpunten onvoldoende aangepakt

De FNV vindt overigens dat dit kabinet de vele knelpunten in de arbeid gerelateerde zorg, die door de SER zijn benoemd, onvoldoende aanpakt.

Naast een module ‘arbeid en gezondheid’ in de huisartsenopleiding zou er ook een onafhankelijk register van bedrijfsartsen moeten komen. Zodat huisartsen alle werkenden - inclusief zzp’ers – met werkgerelateerde klachte kunnen doorverwijzen naar een bedrijfsarts met specialistische kennis van de bedrijfstak en de risico’s en voorkomende beroepsziekten.

Beroepsziekten

In 2011 overleden meer dan 3.500 werknemers door een ziekte als gevolg van het werk. De melding van beroepsziekten moet daarom beter. Ook de werkgever als eerst verantwoordelijke moet de plicht krijgen om beroepsziekten te melden bij de Inspectie SZW.

Melding van beroepsziekten aan de Inspectie SZW door de werkgever, nadat deze door de bedrijfsarts is geïnformeerd, leidt tot direct inzicht in waar beroepsziekten ontstaan. Onvoldoende naleving van hun wettelijke meldingsplicht bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten door bedrijfsartsen moet ook beboet worden en de Inspectie SZW moet toezien en handhaven op de wettelijke meldingsplicht.

Bron: FNV

Rollen en verantwoordelijkheden