Maaltijdbezorger beboet voor ontbreken werkvergunningen

Algemeen sociale veiligheid
Nieuwsartikel
De Inspectie concludeert dat de werkzaamheden onder het gezag van de maaltijdbezorgservice hebben plaatsgevonden.

Deliveroo, een platform voor de bezorging van maaltijden heeft een boete gekregen voor het laten werken van buitenlandse bezorgers zonder werkvergunning. De Inspectie SZW legt het bedrijf hiervoor een boete van €176.000,- op Deliveroo maakt bezwaar tegen deze boete, laat een woordvoerder van de maaltijdbezorgservice aan de NOS weten, en gaat tegen de uitspraak in beroep.

Uit onderzoek van de Inspectie SZW liet maaltijdbezorger Deliveroo in 2018 maaltijden bezorgen door 22 vreemdelingen (buitenlandse werknemers zonder werkvergunning). Het bedrijf ziet de koeriers als zzp’ers en niet als hun werknemers. De Inspectie concludeert dat de werkzaamheden onder het gezag van de maaltijdbezorgservice hebben plaatsgevonden.

Schijnzelfstandigheid

De vreemdelingen worden daardoor niet als zelfstandige aangemerkt. De werkvergunningsplicht geldt hierdoor wel voor Deliveroo. Werkgevers mogen alleen werken met arbeidskrachten waarvan de identiteit bekend is. Dat was hier niet het geval en daarmee overtreedt het bedrijf de Wet arbeid vreemdelingen (Wav).

Vakbonden hebben Deliveroo al meerdere malen voor de rechter gedaagd om aan te tonen dat de koeriers geen zzp’ers zijn. Het gaat volgens de vakbonden om zogenoemde schijnzelfstandigheid. De uitspraak van de Inspectie over het ontbreken van de werkvergunning van koeriers passen in dezelfde lijn.

Bron: Inspectie SZW

Lees meer op overzichtspagina Sociale veiligheid