Ministerie start campagne tegen ongewenst gedrag

ongewenst gedrag, campagne, szw, moettochkunnen

Minister Asscher van SZW start vandaag een campagne tegen ongewenst gedrag op de werkvloer. Deze campagne is onderdeel van de overkoepelende campagne tegen werkstress, die in 2014 van start ging.

 

Meer dan 1,2 miljoen werknemers had in 2015 te maken met discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie. Dat zijn er teveel, vindt minister Asscher. Met de campagne ‘Moet Toch Kunnen’ worden werkgevers en werknemers aangemoedigd om via www.moettochkunnen.nl het gesprek aan te gaan over ongewenst gedrag op de werkvloer. Dat is nog niet alles, want de Inspectie SZW komt later deze maand met een online zelfinspectietool waarmee werkgevers inzicht krijgen in de vormen van ongewenst gedrag die mogelijk in hun organisatie voorkomen.

 

Ook offline

Volgens het ministerie dragen de websites bij aan het bespreekbaar maken van het verschil tussen een onschuldige grap en ongewenst gedrag. Maar minister Asscher wil het speelveld van de campagne ook buiten de online wereld verbreden. Daarom gaat hij in overleg met de sociale partners werkgevers om uit te zoeken hoe ongewenst gedrag bespreekbaarder gemaakt kan worden. Hij trekt een half miljoen euro uit voor een team van deskundigen dat bedrijven desgevraagd gaat adviseren over hoe met dit probleem om te gaan.

 

Campagne in een campagne

Ongewenst zorgt jaarlijks voor ongeveer zeven extra verzuimdagen per slachtoffer. Niet zo gek, want dit soort gedrag op het werk is, in combinatie met een hoge werkdruk, een belangrijke factor voor werkstress. En dat is weer beroepsziekte nummer één in Nederland. Om de werkstress in ons land te verminderen, startte het ministerie van SZW twee jaar geleden een vierjarige campagne, waarvan Moet Toch Kunnen dus een onderdeel is. Omdat werkstress meerdere oorzaken kent, wordt elk campagnejaar een apart thema uitgelicht. Naast aandacht voor ongewenst gedrag was er al aandacht voor pesten en agressie en geweld door derden.

 

Bron: Ministerie SZW

Pesten en geweld