Slecht karakter baas invloed op pestgedrag

Pesten en geweld
Nieuwsartikel
pesten, werkgever

Slechte karaktereigenschappen van de baas zorgen ervoor dat pesten op de werkvloer met de zo’n 30 tot 52 procent toeneemt. Dit blijkt uit onderzoek van de business school van de Universiteit van Manchester. 
 
Vooral narcisme en psychopathie zouden bijdragen aan een pestcultuur. De onderzoekers benadrukken daarbij dat pesten het gevolg is van een ‘giftige’ bedrijfscultuur, en dat de slechte eigenschappen van de werkgever grote factoren zijn in het creëren van zo’n bedrijfscultuur.
‘Uit ander onderzoek weten we dat zo’n 70 procent van de werknemers die worden gepest hun manager aanwijst als de oorzaak hiervan, zegt hoofdonderzoeker Abigail Phillips. ‘Een leidinggevende met slechte karaktereigenschappen kan het ontstaan van een milieu waarin wordt gepest, bevorderen. Diens werknemers zouden de behoefte kunnen voelen om het onrecht dat ze wordt aangedaan te vergelden.’
 
Depressie 
Uit het onderzoek van de universiteit blijkt tevens dat werknemers die voor werkgevers met slechte karaktereigenschappen werken, opvallend vaak depressieve klachten hebben. Bovendien zijn ze over het algemeen vaker ontevreden over hun baan en scoren ze lager wat betreft arbeidsproductiviteit.
 
Bron: PW De Gids, Daily Mail
 
 

Lees meer op overzichtspagina Sociale veiligheid