Vertrouwenspersonen gedwarsboomd door werkgevers

Preventie en beleid
Nieuwsartikel
vertrouwenspersonen, seksuele intimidatie

Tien procent van de vertrouwenspersonen die binnen hun bedrijf slachtoffers van pesten of seksuele intimidatie bijstaan, wordt teruggefloten door de werkgever. Voor vertrouwenspersonen die buiten de organisatie werken geldt dat in 23 procent van de gevallen. 

Dat concluderen de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) en journalisten van het onderzoeksprogramma De Monitor aan de hand van een landelijke enquete onder vertrouwenspersonen. Uit eerder onderzoek bleek al dat bijna de helft van werkend Nederland wel eens te maken heeft met seksuele intimidatie.

Meer wettelijke bescherming
De werkgevers brengen de vertrouwenspersonen vaak in de problemen als ze hun werk toch voortzetten. Zo worden hun contracten niet verlengd of krijgen ze zonder pardon de zak. Tachtig procent van de vertrouwenspersonen wil dan ook dat hun rechtspositie in de wet wordt verstevigd. Zodoende zou het voor hen makkelijker worden om een slachtoffer bij te staan, zonder dat ze het risico lopen ontslagen te worden.

Angst
Onlangs werd het ook nog eens bekend dat vertrouwenspersonen niet significant vaker meldingen binnenkrijgen sinds de #metoo-discussie startte. Vaak schamen de slachtoffers zich zo erg, of zin ze zo bang hun baan te verliezen, dat ze niet aan de bel trekken. Al helemaal niet als de werkgever de dader is.

Bron: AD

 

Lees meer op overzichtspagina Sociale veiligheid