Zo creëer je een mentaal gezonde werkvloer

Preventie en beleid
Achtergrondartikel
Zo creëer je een mentaal gezonde werkvloer

Hoe zorg je er als leidinggevende of preventiemedewerker voor dat een werknemer met psychische problemen optimaal kan functioneren, zodat je verzuim verkort of voorkomt?

Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen ooit in hun leven een psychische aandoening (van Weeghel et. al.,2016). Een heel groot deel van de (beroeps)bevolking. Desondanks wijst 64% van alle leidinggevenden sollicitanten met een psychische aandoening bij voorbaat af (Janssens, 2021). Zo blijven veel werkzoekenden buiten spel staan, terwijl het waardevolle collega’s zouden zijn. Bovendien kan het hebben van een baan bijdragen aan herstel. 

Kijk naar het individu, niet naar zijn of haar diagnose

Sommige leidinggevenden willen het liefst inzicht in alle medische gegevens van een medewerker, zodat ze op de werkvloer rekening kunnen houden met iemands diagnose. Ook denken ze zo beter in te kunnen schatten hoe groot het risico is dat de betreffende medewerker gaat uitvallen.

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan voor

€ 236,00

p/jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet-en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Lees meer op overzichtspagina Sociale veiligheid