Veilig werken met kwartsstof

Kwarts is een mineraal dat vaak in hoge concentraties is verwerkt in bouwstoffen. Wanneer het materiaal wordt bewerkt, kan er respirabel kwartsstof vrijkomen. Respirabel (fijnstof) kwartstof is nauwelijks met het blote oog waarneembaar. Blootstelling aan respirabel kwartsstof kan ernstige gezondheidsproblemen geven, waaronder longkanker. Kwartsstof is nog eens extra gevaarlijk omdat de beschadiging van de longen doorgaat, ook als de werknemer er niet meer mee werkt.
In veel branches, waaronder de bouw, ontkom je niet aan het bewerken van kwartshoudende materialen. Maar hoe kun je er veilig mee werken? En op welke wijze kan dit? Daarover gaat deze eendaagse training met veel voorbeelden uit de praktijk.

Na het volgen van deze training:

  • Kent u de gezondheidsrisico’s van blootstelling aan kwartsstof;
  • Kunt u kwartsmaterialen herkennen;
  • Heeft u kennis van de nieuwe technieken om stofarm te kunnen werken;
  • Weet u hoe u conform de Arbowet en de Europese richtlijn moet omgaan met kwartsstof.
     

Doel van de training
Het doel van deze training is de deelnemers te informeren over de gevaarseigenschappen van kwarts en ze te trainen in het herkennen van kwartsstoftoepassingen die zij op hun werkplek kunnen tegenkomen. Daarbij worden nieuwe technieken aangereikt om stofarm te kunnen werken zoals het toepassen bronafzuiging op machines. Dit in het streven om stoflongen en longkanker door blootstelling aan kwartsstof op de werkplek terug te brengen.

Accreditatie: Waardering Hobéon SKO-AH en/of Waardering Hobéon SKO-VK: op aanvraag

Datum: 25 april
Locatie: Centraal in Nederland
Investering: € 450,00 excl. BTW per persoon.
Organisatie: Uitgeverij Kerckebosch

Locatie: 
Centraal in het land
Datum: 
woensdag, 25 april, 2018