Duitse vakbond wil 28-urige werkweek

Duitse, metaal en electro, IG Metall

De Duitse vakbond IG Metall (2,3 miljoen leden) wil dat werknemers in de metaal- en elektro-industrie het recht krijgen tijdens een 'begrensde periode' 28 uur te werken in plaats van 35, de huidige norm in de branche.

 

Daarnaast pleit IG Metall ervoor dat werknemers die kinderen hebben of mantelzorger zijn, de inkomsten die zij mislopen door minder te werken gecompenseerd krijgen. De vakbond is van plan al deze eisen in te zetten bij de onderhandelingen voor de nieuwe cao van de Duitse metaal- en electrosector.

 

Onduidelijkheden

De voornaamste reden voor de vermindering van het aantal uren is dat werknemers volgens IG Metall hun werk beter willen kunnen combineren met hun privéleven. Hoe dan ook zijn de plannen nog niet helemáál concreet: het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk wat de vakbond met een ‘begrensde periode’ bedoelt, al noemt een woordvoerder ‘een of twee jaar’ realistisch. De vakbond geeft aan op 24 oktober met definitieve eisen te komen.


Startschot voor problemen
Hoewel de specifiekere eisen dus pas in het najaar komen, komen enkele Duitse werkgevers er nu al tegen in opstand. Zij vinden de huidige norm van 35 werkuren (ten opzichte van het Duitse gemiddelde van 38 uur) per week al laag. Volgens de voorzitter van werkgeversvereniging Gesamtmetall, Rainer Dulger, speelt de vakbond met vuur. Een 28-urige werkweek zou alleen maar problemen opleveren, zegt hij in de Duitse krant Handelsblatt. Hij voorspelt dat de nieuwe cao die IG Metall voor ogen heeft het gebrek aan vakkrachten in die sector zal doen groeien. Daarnaast zullen de grote bedrijven volgens hem hun productie naar het buitenland verplaatsen, Waardoor de werkloosheid inde branche zal groeien.

 

Werknemers benadeeld

Omdat Duitse bedrijven niet verplicht zijn zich aan te sluiten bij een branche-cao, voorspelt Gesamtmetall daarnaast dat veel ondernemers uittreden als de plannen van IG Metall doorgaan. Volgens Dulger zijn werknemers daarvan uiteindelijk de dupe, want de lonen bij niet cao-gebonden bedrijven zijn gemiddeld lager, en de vakanties korter. Econoom Karl Brenke voorziet daarbij ook nog grote problemen met de financiële genoegdoening van werknemers met kinderen: kinderloze werknemers zullen zich benadeeld voelen en bedrijven zullen minder snel werknemers met kinderen aannemen. Hoe dan ook wil IG Metall de eisen in de nieuwe cao krijgen: de vakbond dreigt zelfs met stakingen.

 

Bron: Trouw

 

 

Beleid en overheid