Duurzame inzetbaarheid - Preventie

Verslag van de Nationale RSI-dag

Zaterdag 28 februari was het weer Internationale RSI Dag. Dat is elk jaar op dezelfde datum. En dat is nog steeds hard nodig, want het herstelproces verloopt vaak uiterst moeizaam.

Brede analyse en meervoudige aanpak
Hoogleraar Allard van der Beek - lid van de wetenschappelijke programmaraad van het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) en hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid aan de afdeling Sociale Geneeskunde van het VU medisch centrum - stelt dat een brede analyse en meervoudige aanpak over het algemeen het beste resultaat oplevert.

Combinatie van factoren
Er wordt volgens van der Beek vaak gedacht dat pauzesoftware of een andere computermuis de oplossing is. Maar begeleiding op individueel niveau en aanpassingen op organisatorisch gebied zijn minstens zo belangrijk. Veel mensen denken bij RSI aan computerwerk, maar ook veel werknemers in bijvoorbeeld de vleesverwerkende industrie hebben last van RSI-klachten.


Van der Beek stelt ook dat bij het ontstaan van RSI-klachten bovendien vaak moeilijk om één oorzaak te benoemen. Vaak gaat het om een combinatie van factoren. Te denken valt aan het ergonomische ontwerp van de werkplek en hulpmiddelen, een overmatige toewijding aan het werk, de beleving van het werk, de inrichting van het werkproces, maar ook aan de lichamelijke fitheid. Daarom moeten arboprofessionals, zoals arbeidsdeskundigen, hun energie bij de aanpak van RSI-klachten niet alleen richten op aanpassingen op technisch vlak.

"Vaak wordt gedacht dat werknemers met RSI vanzelf wel herstellen als ze pauzesoftware of een andere computermuis gebruiken. RSI-patiënten hebben juist baat bij een brede analyse en meervoudige aanpak, aangezien de oorzaak vaak ook multicausaal is", aldus Van der Beek.

Individueel niveau

Belangrijk volgens Van der Beek is dat er ook wordt ingezet op begeleiding op individueel niveau. RSI-patiënten zouden zich zich bewust moeten worden van hun valkuilen. Individuele begeleiding op het gebied van werkhouding en gedrag is dan ook essentieel. Daarnaast wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat versterking van de spierkracht klachten vermindert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat werknemers met RSI onder begeleiding kunnen sporten.

Mix van oplossingen

Werknemers met RSI zijn ook gebaat bij aanpassingen op organisatorisch vlak. Bedrijven kunnen het werk zo inrichten dat werknemers minder werkdruk ervaren. Ook regelmatig even iets anders doen kan helpen bij het terugdringen van RSI. maar daar moet wel ruimte voor zijn.
Van der Beek raadt arbeidsdeskundigen en andere arboprofessionals aan om in te zetten op een mix van oplossingen. Een handig hulpmiddel hierbij is de door het AKC ontwikkelde Leidraad Werkvoorzieningen. Deze leidraad zet in op een brede analyse en meervoudige aanpak, waarbij de focus ligt op technische en organisatorische voorzieningen en voorzieningen op het gebied van begeleiding.
"Een combinatie van oplossingen werkt het beste om RSI-klachten te voorkomen of te verminderen", zo stelt Van der Beek.

Zitten: de nieuwe beroepsziekte
Overigens waarschuwt de hoogleraar ook voor een nieuwe beroepsziekte door computerwerk. De komende jaren gaan volgens hem we veel horen over de nadelige gezondheidseffecten van zittend werk. Diverse onderzoeken laten zien dat mensen die langdurig zitten eerder dood gaan. Uit die onderzoeken blijkt bovendien dat dit ook het geval is bij mensen die voldoende sporten en bewegen: in vergelijking met andere sporters hebben mensen die sporten en ook veel zitten toch een verhoogd sterfterisico.

Kanttekening
Een kleine kanttekening is wel dat er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar de negatieve effecten van zittend werk. De onderzoeken richten zich tot nu toe veelal op mensen die in het algemeen veel zitten. Ook langdurig tv kijken valt hieronder. Studies die echt naar de risico’s van zittend werk kijken, laten een kleiner risico zien. Maar ook hieruit blijkt dat zittend werk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Oppassen geblazen dus voor iedereen die veel zit tijdens het werk.

Bron: BGmagazine


Source URL: https://www.werkenveiligheid.nl/preventie/duurzame-inzetbaarheid/verslag-van-de-nationale-rsi-dag