Onderzoek verbetert duurzame inzetbaarheid niet

PMO-DI bewegingswetenschap duurzame inzetbaarheid

Een Preventief Medisch Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid (PMO-DI) leidt niet tot significante verbeteringen omtrent duurzame inzetbaarheid. Dat concludeert bewegingswetenschapper Berry van Holland naar aanleiding van een onderzoek onder 300 werknemers van een grote Nederlandse vleesverwerker.

 

De vleesverwerker stelde het systeem vier jaar geleden in werking  als reactie op de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Het bedrijf hoopte daarmee het verzuim onder de oudere werknemers terug te dringen en hun arbeidsproductiviteit en werkvermogen te verbeteren.

 

Het verloop

Van Holland volgde het preventief medisch onderzoek vanaf de invoering op de werkvloer op vier locaties, vanaf februari 2012 tot en met maart 2015. Hij onderwierp de deelnemende werknemers aan meerdere vragenlijsten, medische tests en fysieke metingen en concludeerde dat zeker 84% van hen één of meerdere risico’s liep op gezondheidsverlies verminderde inzetbaarheid.

 

Voor en na

De primaire pijlers binnen deze studie waren arbeidsverzuim, werkvermogen en productiviteit. Opvallend genoeg stonden de cijfers van deze pijlers er vóór het onderzoek allemaal beter voor dan erna. Dat, terwijl de werknemers tevreden...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Duurzame inzetbaarheid