Werknemer ziet groene arbeidsvoorwaarden als onderdeel zorgplicht werkgever

Maar als medewerkers zelf een groene arbeidsvoorwaarde mogen kiezen, dan kiezen zij eerst voor een klimaatbudget voor het verduurzamen van de eigen woning of een fietsplan.

Bij meer dan 1 op de 3 organisaties worden op dit moment geen groene arbeidsvoorwaarden aangeboden en is men daar voor de korte termijn ook nog niet mee bezig. Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet. Het door de werkgever verstrekken van klimaatbudget, een mobiliteitsbudget en een fietsplan zijn enkele mogelijke groene arbeidsvoorwaarden. Meer dan de helft van de werknemers vindt het bieden van zulke arbeidsvoorwaarden onderdeel van de zorgplicht van werkgevers.

Dat de meerderheid van de werknemers groene arbeidsvoorwaarden als onderdeel van de zorgplicht van werkgevers ziet, is nog niet geland aan de kant van de werkgevers. Bijna 40 procent van de leidinggevenden en HR-professionals denkt dat hun medewerkers geen behoefte hebben aan groene arbeidsvoorwaarden. Het onderzoek naar groene arbeidsvoorwaarden is in opdracht van Visma | Raet onder duizend werknemers en even zoveel HR-professionals en leidinggevenden met HR-verantwoordelijkheden uitgevoerd.

Werknemers vinden groene arbeidsvoorwaarden belangrijk

Verder zegt bijna een kwart van de ondervraagde leidinggevenden niet te weten of medewerkers behoefte hebben aan groene arbeidsvoorwaarden. Van de ondervraagde werknemers heeft slechts 19 procent aangegeven dat zij geen behoefte hebben aan groene arbeidsvoorwaarden. Er zit dus duidelijk een groot verschil tussen wat HR-professionals en leidinggevenden denken dat personeel wil, en wat ze daadwerkelijk willen.

Dat verschil wordt ook duidelijk bij de wensenlijst van groene arbeidsvoorwaarden van medewerkers en  het aanbod van werkgevers. Werkgevers bieden een fietsplan, een hogere thuiswerkvergoeding om het woon-werkverkeer te beperken, een hogere reiskostenvergoeding voor medewerkers die kiezen voor een milieuvriendelijke mobiliteitsvorm, een mobiliteitsbudget, een klimaatbudget voor het verduurzamen van de eigen woning en extra vakantiedagen voor medewerkers die op een milieuvriendelijke manier op vakantie gaan. De volgorde van deze aangeboden groene arbeidsvoorwaarden is van vaakst tot minst vaak door de werkgever aangeboden. Het fietsplan wordt door 46 procent van de ondervraagde werkgevers aangeboden, maar slechts 4 procent van de werkgevers biedt de extra vakantiedagen voor een milieuvriendelijke vakantie aan.

Verschil tussen aanbod en wensen groene arbeidsvoorwaarden

Maar als medewerkers zelf eengroene arbeidsvoorwaarde mogen kiezen, dan kiezen zij voor een klimaatbudget voor het verduurzamen van de eigen woning, een fietsplan, een hogere thuiswerkvergoeding om het woon-werkverkeer te beperken, een hogere reiskostenvergoeding voor medewerkers die kiezen voor een milieuvriendelijke mobiliteitsvorm, een mobiliteitsbudget, zodat medewerkers zelf hun vervoer kunnen kiezen en ten slotte extra vakantiedagen voor medewerkers die op een milieuvriendelijke manier op vakantie gaan. Het klimaatbudget en het fietsplan worden allebei door 20 procent van de ondervraagde werknemers gekozen en de extra vakantiedagen door 4 procent.

Steeds meer werkgevers gaan aan de slag met groene arbeidsvoorwaarden. Dat ziet ook HR Director Myrhe Smalbraak van Visma | Raet: “Veel organisaties hebben duurzaamheid immers hoog in het vaandel staan.” Fietsplannen worden al massaal aangeboden, maar hoe zit het met verdergaande groene arbeidsvoorwaarden? “Het bieden van bijvoorbeeld een klimaatbudget voor het verduurzamen van de eigen woning iets waarvan we ons kunnen afvragen of het valt onder de zorgplicht van de werkgever. Wat in elk geval wel duidelijk is, is dat steeds meer werknemers op zoek zijn naar werkgevers die hun steentje aan het milieu bijdragen. Met groene arbeidsvoorwaarden kunnen bedrijven dus zowel aan het boeien van nieuw talent werken als aan het halen van hun duurzaamheidsdoelen.”

Bron: Visma | Raet

Duurzame inzetbaarheid