‘Bredere mogelijkheid alcoholtest moet in privacywet’

drugstests, alcohol- en drugstests

Er moet een bredere regelgeving komen voor alcohol- en drugstests op de werkvloer, vinden werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. Daarom stuurden zij afgelopen week een pamflet naar de tweede kamer, waarin ze pleiten voor een ruimere privacywet.

Nu is het nog zo dat deze controles alleen bij bepaalde beroepsgroepen worden toegelaten, zoals bij piloten en machinisten. Bij andere beroepen mogen dit soort testen op last van de Autoriteit Persoonsgegevens vrijwel nooit worden afgenomen. De werkgeversorganisaties vinden dat dit breder getrokken moet worden naar meer sectoren waarin werknemers schade aan zichzelf, hun collega’s of hun omgeving kunnen aanbrengen als zij onder invloed zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld chemische fabrieken.

Niet iederéén getest

De werkgeversorganisaties zien graag dat de verandering in de privacywet wordt doorgevoerd in alle sectoren. ‘Maar dat betekent niet dat elke tak binnen een bedrijf getest hoeft te worden,’ nuanceert David de Nood, secretaris van MKB-Nederland en VNO-NCW. ‘Wat we willen, is dat het voor ondernemers mogelijk wordt om zo’n test af te nemen bij werknemers bij wie het relevant is om dit te doen. Het is niet nodig om een...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 243,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Beleid en overheid