Aantal dodelijke bedrijfsongevallen stijgt flink

dodelijke bedrijfsongelukken, fatale bedrijfsongelukken

Het aantal dodelijke bedrijfsongevallen is in de afgelopen twee jaar flink gestegen, meldt de Inspectie SZW. In 2017 overleden er 54 mensen aan een ongeluk op het werk, wat aanzienlijk minder is dan de 71 in 2018. Iets meer dan dertig procent van de dodelijke ongelukken vonden plaats in de bouwsector. De sector met de meeste doden, twintig, was de bouw. Daarna volgen de transport- en opslagsector, de handel en de industrie.

Het totale aantal aan ernstige ongevallen op de werkvloer is in 2018 ook gestegen, en wel met 4% ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens een woordvoerder van de Inspectie SZW, die met de NOS sprak, schommelt het aantal dodelijke ongelukken al jaren tussen de 50 en de70. De groei tussen 2017 en 2018 valt dus nog binnen de marge die ze al langer zien.

Efficientie vóór veilgheid
Volgens Marc Kuipers, de inspecteur-generaal van de Inspectie SZW, is de toename van het aantal onveilige situaties op het werk te wijten aan de toenemende drang naar meer snelheid en efficiëntie binnen bedrijven. Hij roept werkgevers dan ook met klem op om meer te focussen op arbeidsmiddelen, veiligheidsprocedures en een veiligere arbeidscultuur.

Hoe kleiner het bedrijf, hoe meer ongelukken
De meeste dodelijke bedrijfsongevallen hebben te maken met vallen van hoogtes en gegrepen worden door bewegende installaties. Wat opvalt is dat de meeste ongelukken plaatsvinden bij bedrijven met minder dan tien werknemers. Per honderdduizend werknemers van kleine bedrijven zijn 67 mensen betrokken bij een ongeval. Bij middelgrote en grote bedrijven zijn dat respectievelijk 46 en 11 personen. Jongeren tussen 15 en 24 jaar en ouderen zijn overigens vaker betrokken bij arbeidsongevallen dan collega's in andere leeftijdsgroepen.

Bron: NOS, Inspectie SZW

De praktijk