Ook in economisch betere tijden veel onderbetaling

Ondanks dat de economie steeds meer aantrekt, ziet de Inspectie SZW dat werkgevers loon niet, half of te laat overmaken. Ook zouden ze vaak ten onrechte hoge kosten in rekening brengen en werken de bedrijven vaak op een onveilige manier. Dat staat in het Jaarverslag 2017 van de Inspectie SZW, dat deze week uitkwam.

‘Er is sprake van een voortdurende neiging op de arbeidsmarkt constructies te ontwikkelen die de kosten van arbeid verlagen. Ook nu het beter gaat economisch blijft er in veel markten op prijs gevochten worden en dus ook op loonkosten gedrukt worden. En malafide ondernemers creëren een moeras aan constructies waarmee regels worden omzeild,’ zegt Marc Kuipers, Inspecteur-generaal SZW.

Pure uitbuiting
De Inspectie  constateert dat meerdere bedrijven zich niet aan de regels houden van arbeidstijden. Bovendien zouden ze illegaal werknemers uit het buitenland inhuren en ontduiken ze met regelmaat de Belastingdienst. In sommige gevallen stuitte de Inspectie zelfs op pure uitbuiting: situaties waarbij werknemers bijvoorbeeld ernstig werden onderbetaald waardoor zij genoodzaakt waren in op hun werkplek te slapen.

Maatregelen
Werknemers werken dus ook nog altijd ongezond en onveilig. Dat bleek vooral uit inspecties op werken met gevaarlijke stoffen. Bij meer dan 80 procent van de geïnspecteerde bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen moest de Inspectie handhavend optreden. Marc Kuipers: ‘Jaarlijks overlijden circa 4100 mensen aan eerdere blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Dat zijn grote getallen met ingrijpende gevolgen.’ Daarom slaan het ministerie van SZW, RIVM en TNO sinds de zomer van 2017 de handen in elkaar om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen verminderen.

Bron: Inspectie SZW

De praktijk