Kabinet: minder blootstelling aan Bisfenol A

bisfenol a, rivm, schadelijke stoffen

De regering wil de dagelijkse blootstelling aan Bisfenol A (BPA) flink terugdringen. Uit nieuw onderzoek van het RIVM blijkt dat de stof schadelijk is voor het immuunsysteem, waarbij werknemers die ermee in aanraking komen een extra grote risicogroep vormen.

 

BPA wordt vaak verwerkt in bouwmaterialen (verf, coatings) en elektronica en is extra schadelijk voor zwangere vrouwen, baby’s en werknemers die er dagelijks mee in aanraking komen. Uit eerder onderzoek bleek al dat BPA nadelige gevolgen kan hebben op onder andere de lever, de nieren en het hormoonsysteem. Dit gebeurt wel pas bij een blootstelling die hoger is dan de huidige Europese normen- in Europa mag iemand 0,004 milligram per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgen. Het RIVM concludeert nu dus dat BPA ook schadelijk is voor het immuunsysteem en pleit voor strengere Europese normen.
 

Praten

Minister Edith Schippers (VWS), de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en Minister Asscher staan achter dit voorstel en zoeken naar een manier om het gebruik van BPA terug te dringen. Zo gaat minister Asscher de komende tijd praten met verschillende bedrijven om een goed plan van aanpak te kunnen formuleren. Er wordt op...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 243,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Beleid en overheid