Slaaptekort onder werknemers gevaarlijk

slaaptekort Arboned

 

Binnen meer dan de helft van de bedrijven wordt er geklaagd over vermoeidheid en slaaptekort is voor ruim dertig procent van de werknemers problematisch. Dat blijkt uit onderzoek van ArboNed. Een slaaptekort kan leiden tot verminderde alertheid, wat weer kan zorgen voor bedrijfsongevallen.

 

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat slecht tien procent van de bedrijven actief aandacht besteedt aan slaapproblemen. Dat zou vooral komen doordat leidinggevenden niet weten wat ze eraan moeten doen of slapen als een privé-aangelegenheid zien. Volgens ArboNed behoren werknemers met onregelmatige werktijden tot de meest kwetsbare groep.

 

Zwitserland

Ook in Zwitserland is er onlangs aandacht bestreed aan slaaptekort en de gevolgen ervan op de werkvloer. De Zwitserse arbeidsongevallenverzekeraar Suva kwam erachter dat zeker één op de vijf bedrijfsongevallen in dat land in verband staat met een slaaptekort. Suva kaart daarbij aan dat de meeste ongelukken gebeuren in de vorm van valpartijen en letsel veroorzaakt door machines en gereedschap.


Meerdere uren korter

Eerder onderzoek van psychofysioloog prof. dr. G.A. Kerkhof wees al uit dat de gemiddelde Nederlander per nacht één tot meerdere uren...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 243,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Werkwijze