To RI&E or not to RI&E

Tien, vijftien jaar geleden nam ik in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) de tochthinder in de repro op. De hele dag liepen collega’s in en uit, de deur bleef steeds open staan waardoor medewerkers in de tocht stonden. In de weging kreeg het de laagste risicoklasse mee wat betekent: een mogelijk aanvaardbaar risico, actie overwegen. Als beheersmaatregel werd voorgesteld de deur te voorzien van een dranger. Reactie van de directeur, oud marineofficier: 'Dan moeten ze verdorie die deur eens achter hun reet dichtdoen!'.

RI&E sinds 1994 verplicht
Iedere werkgever is verplicht een arbobeleid te voeren dat gericht is op veiligheid, gezondheid en welzijn van werknemers. Dit arbobeleid moet gebaseerd zijn op een goed inzicht in de risico’s die zich bij de arbeid voordoen. Bij het voeren van het arbeidsomstandighedenbeleid legt de werkgever in RI&E schriftelijk vast welke risico's de arbeid voor de werknemers met zich brengt. Deze verplichting bestaat al sinds 1994. Toch beschikt slechts de helft van de organisaties over een RI&E . En laten we het dan maar niet hebben over een getoetste RI&E, een plan van aanpak of een actuele RI&E en plan van aanpak, wat eigenlijk de...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Plan van Aanpak