Hoe de RI&E kansen biedt om PSA aan te pakken

PSA en de RI&E

Als er risico’s zijn op het vlak van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) binnen je organisatie, dan moet je een verdiepende risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) PSA uitvoeren. In 2021 heeft de Inspectie SZW in haar jaarplan opgenomen zich meer te richten op de verantwoordelijkheid van werkgevers voor PSA en het arboproof gebruik van ICT-middelen in de thuissituatie. Dit heeft door de coronacrisis een enorme vlucht genomen.

Als we kijken naar de landelijke cijfers, dan speelt PSA overal. Zo geeft de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) die jaarlijks wordt uitgevoerd door TNO en CBS voor 2019 aan dat bijvoorbeeld 28% van alle werknemers hoge taakeisen heeft. Ook geeft het NEA-onderzoek aan dat sprake is van burn-outklachten, agressie en geweld en vormen van ongewenst gedrag. Kijk voor een impressie op deze factsheet NEA 2019. Wil je meer weten over de percentages in je sector, maak dan gebruik van deze NEA-benchmarktool. Het komt erop neer dat iedere organisatie in Nederland te dealen heeft met een verdiepend PSA-onderzoek. Toch zien we geregeld dat het onderdeel PSA in de RI&E onderbelicht is. Er is dus nog werk te doen op dit vlak. En laten we hopen dat dit...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 236,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Werkwijze